by Azhan Mohi in
Premier League

Lagenda Arsenal, Martin Keown telah mempertahankan Harry Maguire selepas kapten Manchester United itu mengharungi musim sukar di luar dan di atas padang.

Hampir setiap pemain United bergelut untuk mencapai prestasi pada 2021/22, ketika kelab itu merosot ke tangga keenam dalam carta dan pungutan mata terendah mereka dalam sejarah Liga, tetapi Maguire yang dipilih untuk banyak kritikan.

Pemain berusia 29 tahun itu diejek oleh penyokong England semasa perlawanan antarabangsa Mac dan bulan berikutnya menerima ancaman bom, sesuatu yang disifatkan pemain itu telah melepasi garisan serius.

Keown bersetuju sepenuhnya, menulis dalam ruangannya untuk MailOnline: “Kritikan Harry Maguire, dan cara kerjayanya telah dipilih oleh orang yang menganggap mereka lebih tahu, adalah tidak menghormati.

“Peminat dan pakar boleh memberikan kritikan yang membina tetapi ada kalanya, rasanya komen yang dibuat mengenai Maguire telah jatuh lebih dalam kategori penderaan dan itu salah.

“Ini adalah pemain yang baik yang telah menerima tekanan sebagai kapten Manchester United dan pertahanan tengah yang telah mendapat kepercayaan Gareth Southgate kerana dia boleh dipercayai.

“Saya dikritik apabila saya melakukan kesilapan – yang datang dengan tugas sebagai pemain tengah dan bermain untuk kelab besar – tetapi saya tidak perlu berdepan dengan media sosial yang boleh memberi kesan dan peribadi.

“Dia mempunyai rangkaian keluarga dan rakan yang baik untuk membantunya menghadapi ribuan komen. Mereka adalah orang yang dia perlu dengar — bukan bunyi bising di luar.

“Maguire lebih mampu untuk menarik diri daripada masalah sukar ini dan menikmati kerjayanya semula.”

Maguire berharap untuk mendapatkan semula prestasinya menjelang musim depan untuk memenangi kepercayaan pengurus baharu Red Devils, Erik ten Hag, dan Keown telah menggesa pengurus Belanda itu untuk bermain mengikut kekuatan kaptennya.

“Cara Ralf Rangnick mahu dia bermain, dalam sistem yang menekan dengan barisan pertahanan tinggi, berbeza untuk Maguire dan dia kelihatan sedikit tidak selesa dengannya,’’ tambahnya.

“Anda harap Erik ten Hag akan menggunakan dia dengan betul, melihat statistik menyatakan United dibolosi kurang daripada satu gol dalam satu perlawanan dan hanya tewas dua kali apabila Maguire dan Raphael Varane bermula bersama.”

Share Post:

Related Posts