by Azhan Mohi in
Premier League

Martin Keown mensasarkan kritikan ke arah Aaron Ramsdale berikutan permulaan mimpi ngeri Arsenal menentang Fulham dalam perlawanan derby London hari Sabtu.

Ingin melanjutkan 100% permulaan musim ini, The Gunners memulakan permulaan yang paling buruk apabila hantaran belakang Bukayo Saka yang tersasar memberikan Andreas Pereira peluang merembat dari jarak jauh.

Bekas pemain tengah Manchester United itu memerangkap Ramsdale daripada kedudukannya dan tidak seimbang serta memotong bola melepasi penjaga gol yang terhuyung-hayang di tiang dekatnya.

Ia bukan kali pertama pemain nombor satu Arsenal terperangkap dalam fesyen dengan pemain Sporting Lisbon, Pedro Goncalves mengambil kesempatan daripada kedudukan Ramsdale dalam perlawanan Liga Europa musim lalu.

Bertindak balas terhadap satu lagi permulaan hambar dalam perlawanan di tempat sendiri di Stadium Emirates oleh pasukan Mikel Arteta, Keown berkata: “Ini adalah sesuatu yang sering kami lihat pada penghujung musim lalu apabila Arsenal tidak mengambil kesempatan daripada pendahuluan mereka dalam perebutan kejuaraan.

“Ramsdale sangat jauh dari barisannya, dia melakukan ini dengan kerap dan saya tidak pasti mengapa, dan Pereira merembat ke dalam tiang terdekat.”

Tumpuan dan tekanan terhadap Ramsdale telah meningkat berikutan keputusan Arteta untuk membenarkan pembelian bekas bintang Brentford, David Raya yang menyertai kelab itu secara pinjaman awal 12 bulan minggu lalu.

Arteta menegaskan pembelian Raya adalah satu keperluan tetapi bekas bintang Manchester United, Gary Neville bimbang berbangga dengan dua penjaga gol yang mempunyai kemampuan setanding akan menyebabkan masalah Arsenal musim ini.

“Saya fikir anda memerlukan nombor satu yang jelas dan kemudian nombor dua yang jelas, itu pandangan saya,” katanya kepada Sky Sports.

“Saya mempunyai pengalaman di Manchester United di mana kami mempunyai nombor satu dan nombor dua yang jelas dan kemudian di mana kami mempunyai dalam beberapa situasi dua penjaga gol yang sama.

“Masalahnya ialah anda mempunyai situasi di mana setiap kali penjaga gol membuat kesilapan – yang pasti mereka lakukan – anda akhirnya bertanya adakah dia akan bermain pemain seterusnya pada minggu hadapan.”

Share Post:

Related Posts