by Azhan Mohi in
FA Cup

Roy Keane dan Ian Wright telah mengkritik prestasi Albert Sambi Lokonga dalam kekalahan Piala FA Arsenal kepada Manchester City, dengan bekas pemain itu menganggap situasi itu sebagai ‘kebimbangan besar’.

The Gunners sama dengan lawan mereka pada separuh masa pertama perlawanan pusingan keempat hari Jumaat tetapi memberikan persembahan yang lebih lemah pada separuh masa kedua, mengumpul hanya satu rembatan ke arah gol ketika penyudah kemas Nathan Ake memastikan kemenangan 1-0 untuk tuan rumah.

Lokonga diperkenalkan pada waktu rehat menggantikan Thomas Partey – yang cedera rusuknya dan akan menjalani imbasan – dan kedua-dua Keane dan Wright merasakan dia bergelut dan meninggalkan terlalu banyak ruang.

Bercakap mengenai ITV Sport selepas perlawanan, Wright berkata: “Nampaknya [Julian] Alvarez, apabila anda melihatnya di sana, siapa yang akan menjaganya?

“Jelas sekali mana-mana penyerang yang bernilai akan berpaling dan merembat. Saya rasa penglihatan dan keupayaan Jack Grealish, menjaga bola dan kemudian memerhatikan Ake.

“Tetapi lihat pada jumlah ruang yang ada [Alvarez]. Seseorang mesti berada di sana, sama ada [Fabio] Vieira atau Lokonga. Seseorang mesti lebih dekat, terlalu banyak ruang.”

Memberi tumpuan kepada Lokonga, Wright meneruskan: “Dengan seseorang seperti Sambi, dia memerlukan minit, dia perlu bermain, dia perlu dapat memahami dan lebih berhati-hati tentang di mana dia berada dan apa yang dia perlu lakukan dan di mana dia perlu berada. turun masuk.

“Anda perlu merasakan bahaya itu dan itulah sebabnya dia memerlukan minit dalam permainan berkualiti ini, kerana di situlah anda belajar.”

Keane, bagaimanapun, tidak berada dalam mood untuk memaafkan aksi Lokonga yang hambar, mencelah: “Tetapi anda berharap pada peringkat ini dan pada tahap ini mereka telah mempelajari bahagian permainan itu. Ia satu kebimbangan besar.”

Memecahkan gol, pemain Ireland itu meneruskan: “Terlalu mudah. Jelas sekali anda mempunyai beberapa pertahanan di sana – kesedaran cemerlang jelas daripada Jack dan ia seperti penyudah penyerang [dari Ake] – tetapi untuk bola awal ke Alvarez saya rasa Arsenal kehilangan prestasi mereka selama 10 atau 15 minit dengan beberapa perubahan.

“Ia adalah satu pukulan cemerlang hampir ke jaringan sisi, tetapi sebelum itu hampir ketinggalan, mereka [Arsenal] hampir hanya berehat pada masa yang salah.

“Ia agak kurang komunikasi daripada bahagian tengah anda kepada pemain tengah anda, mereka hanya dimatikan selama lima atau 10 minit pada masa itu.”

Share Post:

Related Posts