by Azhan Mohi in
Premier League

Pemain pertahanan Manchester City, Kyle Walker telah memberi amaran kepada pendahulu Liga, Arsenal mengenai perubahan dalam perebutan kejuaraan 2022-23.

City tewas 1-0 kepada Tottenham pada hari Ahad untuk melepaskan peluang penting untuk memotong pendahuluan Arsenal di bahagian atas selepas The Gunners dikalahkan di Everton pada hari Sabtu.

Keputusan itu bermakna The Gunners kekal lima mata di hadapan pasukan Pep Guardiola dengan satu perlawanan dalam tangan.

Tetapi City telah memenangi empat daripada lima kejuaraan Liga dan Walker telah memberitahu Arsenal bahawa mungkin terdapat beberapa kelainan yang akan berlaku sebelum akhir musim ini.

“Sudah tentu ia adalah [peluang yang terlepas],” pemain antarabangsa England Walker memberitahu Sky Sports berikutan kekalahan pasukannya di Stadium Tottenham Hotspur.

“Mereka kehilangan mata dan kami perlu mengutip mata untuk merapatkan jurang, tetapi masih banyak bola sepak yang perlu dimainkan.

“Saya telah berada di sini selama bertahun-tahun dalam Liga dan saya tahu liku-liku yang boleh berlaku.

“Saya tahu tentang apa pasukan ini. Saya tahu apa yang pasukan ini boleh lakukan. Kami boleh meneruskan larian dari sekarang hingga penghujung musim dan ia hanya mengenai kami melakukan perkara itu.”

Walker juga mengenepikan persoalan mengenai rakan sepasukan Erling Haaland dengan sesetengah pihak menegaskan City bermain lebih baik apabila penyerang itu tiada dalam pasukan, walaupun pada hakikatnya dia telah menjaringkan 25 gol dalam 20 perlawanan dalam Liga musim ini.

“Ia satu proses – dia datang ke Manchester City dan ia adalah pasukan yang sukar untuk dimuatkan kerana pengurus menuntut begitu banyak dan cara kami bermain,” tambah Walker. ‘Ia unik.

“Erling sangat hebat. Tiada siapa yang berkata apa-apa apabila dia menjaringkan gol dan menang.

‘Tiba-tiba sekarang apabila kami tidak menang dan dia tidak menjaringkan gol, mereka berkata ‘adakah masalahnya, adakah kami bermain lebih baik tanpa dia?’ Saya mendengarnya sepanjang masa.

“Tetapi tiada siapa yang merungut apabila dia menjaringkan gol ke-25nya musim ini. Ini adalah pasukan yang kami ada sekarang sehingga akhir musim. Kami akan berjuang sehingga akhir.”

Share Post:

Related Posts