by Azhan Mohi in
Premier League

Jurgen Klopp tidak berpuas hati dengan pengadilan dalam kekalahan 3-2 Liverpool menentang Arsenal pada hari Ahad dan merasakan penalti kemenangan The Gunners tidak sepatutnya diberikan.

The Merseysiders ketinggalan pada minit pertama di Emirates selepas Gabriel Martinelli melesat masuk ke belakang pertahanan dan melepasi Alisson, tetapi pasukan Klopp bangkit dalam perlawanan dan menjaringkan gol penyamaan menerusi Darwin Nunez.

Seminit sebelum separuh masa pertama tamat, Bukayo Saka meletakkan Arsenal kembali di hadapan tetapi Liverpool sekali lagi menambat mereka pada separuh masa kedua, kali ini menerusi pemain gantian Roberto Firmino.

Perlawanan akhirnya diputuskan pada minit ke-76 apabila Saka mengambil sepakan penalti, tetapi terdapat beberapa kontroversi mengenai keputusan itu dengan Thiago membuat kontrak minimum ke atas Gabriel Jesus, yang turun secara perlahan.

Itu amat memeritkan bagi Liverpool selepas dinafikan penalti mereka sendiri kerana ‘handball’ jelas daripada Gabriel Magalhaes dan Klopp berasa jengkel dengan kekurangan konsistensi, merasakan bahawa pasukannya berada di hujung yang salah dalam dua keputusan penting.

Bercakap kepada Sky Sports selepas itu, jurulatih Jerman itu berkata: “Ia adalah permainan terbuka, ia boleh pergi ke mana-mana arah, dan kemudian situasi ini di sekitar penalti.

“Kami sepatutnya menyusunnya sudah empat kali sebelum ini, tendang bola sejauh mungkin, apa pun, tetapi kami tidak melakukannya. Dan kemudian saya fikir jika ia adalah penalti, ia adalah satu yang sangat, sangat mudah[soft penalty].

“Seperti keadaan keseluruhan, apabila anda melihat perlanggaran itu, saya tidak tahu sama ada benar-benar ada perlanggaran.

“Apabila Gabriel Jesus jatuh ada seperti sedikit kelewatan, jadi ia tidak “bang” dan terus ke bawah.

“Tetapi [VAR] Encik England fikir ia tidak berbaloi untuk menghantar ref ke skrin. Kita tidak boleh mengubahnya.

“Dia melihatnya sedikit berbeza pada separuh masa pertama apabila jelas Diogo [Jota] mahu melakukan hantaran silang – bukan hantaran silang yang paling sukar – dan tangan Gabriel tidak berada dalam kedudukan semula jadi, saya akan katakan.

“Jadi kami tidak boleh mengubahnya, kami menerima segala-galanya, kami tahu kami sepatutnya bermain lebih banyak terutamanya pada separuh masa kedua tetapi apabila ia menentang pasukan seperti Arsenal pada saat di mana banyak perkara akan berlaku.

“Dua kecederaan besar menimpa kami pada separuh masa, atau sebelum separuh masa, dengan Luis [Diaz] dan Trent [Alexander-Arnold] juga. Mereka benar-benar sukar – petang yang sukar.”

Share Post:

Related Posts