by Azhan Mohi in
Premier League

Wataru Endo telah merekodkan debut di Anfield, salah satu pemain yang mengejutkan musim panas, tetapi Jurgen Klopp percaya dia boleh memberi impak yang sama di Liverpool kepada ‘legenda’ James Milner.

Selepas terlepas perpindahan wang besar untuk Moises Caicedo dan Romeo Lavia, kedua-duanya ke Chelsea, The Reds beralih kepada calon yang tidak mungkin untuk mengisi but Fabinho, yang telah berpindah ke Arab Saudi.

Kapten Jepun berusia 30 tahun itu telah dibeli dengan harga £16.2 juta dari Stuttgart dan walaupun ia mungkin bukan yang diharapkan oleh peminat Liverpool pada awal jendela perpindahan, Klopp telah bercakap mengenai pemain baharunya.

“Dia seorang yang lambat berkembang dalam kerjayanya dan dia pasti dipandang rendah untuk masa yang lama. Jelas sekali dia telah bertambah baik setiap tahun sejak dia berada di skrin bola sepak yang betul,” kata Klopp pada sidang akhbar pada hari Jumaat.

“Tidak ada kemungkinan sesiapa pun boleh [berfikir dia berumur 30 tahun], apabila anda melihatnya, anda berfikir, “Adakah dia dibenarkan memandu kereta?”. Di atas padang, dia berubah menjadi raksasa sebenar.

“Salah satu legenda LFC terbesar pada zaman saya ialah James Milner, dia tiba di sini ketika berusia 29 tahun. Saya boleh memberitahu anda tanpa James Milner, kami tidak akan menikmati kejayaan dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Wataru boleh memberi impak yang sama. Minggu lepas jelas satu minggu yang sukar. Tetapi apabila anda mempunyai masalah, anda boleh berpegang kepada masalah itu atau mencari penyelesaian, saya lebih gembira untuk mendapatkan penyelesaiannya.”

Milner tiba di Liverpool ketika berusia 29 tahun tetapi menghabiskan lapan musim bersama kelab itu, membuat 332 penampilan dan memenangi kedua-dua Liga dan Liga Juara-Juara di antara rentetan trofi lain.

Endo telah mendapat banyak penghormatan untuk persembahannya dalam Bundesliga, terutamanya dalam memegang bahagian tengah, tetapi juga mampu bermain di bek tengah.

Kebolehan kepimpinannya digambarkan dengan memakai lilitan untuk Stuttgart dan Jepun, dengan Klopp memuji komitmennya untuk tujuan itu.

“Saya tahu bagaimana peminat bola sepak, mereka lebih suka membawa masuk pemain yang bernilai £110 juta. Tetapi tunggu: dia mempunyai sesuatu yang penyokong Liverpool akan suka, pastinya,” kata Klopp.

“Dia sudah biasa merah sedikit [di Stuttgart], jadi itu bagus, dan apabila dia memakai baju itu dia akan melemparkan segala-galanya di atas padang dan orang ramai akan menyukainya, saya tahu itu. Kami mempunyai ini dengan James Milner sedikit. Jelas sekali profil yang sedikit berbeza tetapi bolehkah anda lebih menghormati James Milner kerana bermain 15 minit pada penghujung dan hanya menutup permainan?

“Saya sangat gembira cerita seperti ini masih boleh didapati dalam dunia bola sepak yang gila ini. Rasanya betul.”

Share Post:

Related Posts