by Azhan Mohi in
Premier League

Jurgen Klopp keliru dengan kad merah Alexis Mac Allister ketika kemenangan Liverpool ke atas Bournemouth pada hari Sabtu, keliru mengapa VAR tidak membantu membatalkan keputusan itu.

The Reds menewaskan Cherries 3-1 di Anfield, bangkit daripada melepaskan gol awal untuk mencatat kemenangan pertama mereka dalam Liga musim ini.

Ia bukan petang yang baik untuk pasukan tuan rumah dan menjadi lebih sukar apabila bintang baru musim panas dari Brighton dilayangkan kad merah sejurus sebelum perlawanan menghampiri sejam.

Mac Allister dan Ryan Christie mencabar bola, dengan pemain Bournemouth itu menewaskannya dengan tipis sehingga pemain antarabangsa Argentina itu menerjah lawannya.

Walaupun terdapat sentuhan dan Klopp mengakui bahawa ia mungkin kelihatan buruk kepada pegawai di padang, ia jelas bukan merah langsung pada ulangan dan pengurus The Reds tidak tahu mengapa VAR tidak menggalakkan pengadil untuk melihat ulang tayang.

“Saya melihat kad merah itu kembali dan pastinya kita perlu bercakap mengenainya,’ ” kata Klopp kepada Sky Sports. “Saya faham 100 peratus bagaimana ia mencari seorang ref pada saat itu tetapi apabila anda melihatnya kembali ia adalah bahagian dalam kaki dan tiada kekuatan di belakangnya.

“Ia bukan teruk ia hanya salah sentuh bola dan kemudian terkena sedikit tulang kering pemain lain.

“Kami melihat cabaran yang lebih keras yang bukan kad merah dan ini tidak sepatutnya. Saya tidak tahu dengan tepat apa yang perlu kita lakukan, tetapi kita harus membincangkannya sekali lagi.”

Perasaan di kalangan bekas pemain pastinya Mac Allister tidak sepatutnya dikeluarkan, dengan Gary Lineker menulis tweet: “Mac Allister nampak merah tetapi ia mengarut. Pengadil dan VAR di Anfield mengalami hari yang buruk.”

Chris Sutton menambah: “Kad merah Alexis Mac Allister hari ini adalah keputusan yang mengejutkan… ia tidak memenuhi kriteria kad merah dalam mana-mana aspek…dan VAR tidak membantu pengadil di padang!”

Gol daripada Luis Diaz, Mo Salah dan Diogo Jota sudah cukup untuk menyaksikan Liverpool terselamat daripada dikecewakan dan memperoleh tiga mata.

Share Post:

Related Posts