by Azhan Mohi in
Premier League

Jurgen Klopp kelihatan keliru dengan idea pemilik Chelsea, Todd Boehly tentang perlawanan All-Star Premier League utara vs selatan, mempersoalkan sama ada sesiapa mahu melihatnya, bila ia akan berlaku dan sama ada Harlem Globetrotters mungkin terlibat juga.

Pemilik bersama dan pengerusi The Blues bercakap pada persidangan perniagaan pada hari Selasa dan berkata bahawa dia berharap Premier League akan menerima beberapa idea daripada sukan Amerika.

Dia mencadangkan permainan All-Star Premier League utara vs selatan, sama seperti dalam MLB, NFL dan NBA, untuk mengumpul wang untuk diberikan kepada piramid EFL.

“Akhirnya saya berharap Premier League mengambil sedikit pengajaran daripada sukan Amerika,” kata Boehly pada Persidangan SALT. “Dan benar-benar mula memikirkan, mengapa kita tidak melakukan kejohanan dengan empat pasukan sukan terbawah, mengapa tidak ada permainan All-Star?

“Orang ramai bercakap tentang lebih banyak wang untuk piramid, dalam permainan MLB All-Star tahun ini kami membuat 200 juta dolar dari hari Isnin dan Selasa.

“Jadi kami fikir kami boleh melakukan perlawanan All-Star utara lawan selatan untuk Premier League, untuk apa sahaja yang diperlukan oleh piramid dengan mudah.”

Idea itu dilontarkan kepada Klopp selepas Liverpool menewaskan Ajax dalam Liga Juara-Juara pada malam Selasa dan dia terkejut mendengarnya, terutama datang dari seseorang yang hanya terlibat dalam bola sepak Inggeris untuk masa yang singkat.

“Dia tidak teragak-agak, dia tidak menunggu lama!” Klopp berkata pada sidang akhbar.

“Hebat. Apabila dia mencari tarikh untuk itu, dia boleh menghubungi saya. Dia lupa bahawa dalam sukan besar di Amerika, sukan ini mempunyai rehat empat bulan jadi mereka agak gembira kerana mereka boleh melakukan sedikit sukan dalam rehat ini. Ia sama sekali berbeza dalam bola sepak.

“Adakah dia mahu membawa Harlem Globetrotters juga dan membiarkan mereka bermain pasukan bola sepak?

“Saya terkejut dengan soalan itu jadi tolong jangan terlalu menilai jawapan saya, tetapi mungkin dia boleh menjelaskannya kepada saya pada satu ketika.”

Selain tarikh dan penganjuran, Klopp juga tidak pasti bahawa pasukan saingan akan berminat untuk bekerjasama untuk usaha itu.

“Saya tidak pasti orang ramai mahu melihatnya,” kata pengurus Jerman itu. “Bayangkan, pemain [Manchester] United, Liverpool, Everton, Newcastle semuanya dalam satu pasukan yang bukan pasukan kebangsaan, hanya pasukan utara. Permainan yang menarik.

“Semua pemain London bersama-sama. Arsenal, Tottenham. Hebat. Adakah dia benar-benar mengatakannya? Menarik.”

Share Post:

Related Posts