by Azhan Mohi in
UEFA Champions League

Jurgen Klopp telah melahirkan rasa kesal kerana gagal menandatangani bintang Ajax, Dusan Tadic untuk Liverpool apabila dia mempunyai peluang.

Tadic bermain menentang pasukan Klopp pada malam Rabu ketika Ajax menjadi tuan rumah The Reds dalam Liga Juara-Juara malam tadi.

Tetapi ia mungkin sangat berbeza jika pemain tengah menyerang itu berpindah ke Anfield dan bukan Amsterdam, sesuatu yang boleh berlaku sekiranya Klopp bertindak mengikut niatnya.

Selepas empat musim hebat dalam Premier League bersama Southampton, Tadic berpindah ke Ajax pada musim panas 2018 dengan harga £12.3 juta, dan telah menikmati tahun-tahun terbaik dalam kariernya di Belanda.

Setakat ini, dia telah menjaringkan 94 gol dan membuat 98 bantuan dalam 209 perlawanan untuk kelab, membantu mereka meraih tiga kejuaraan liga dan memainkan peranan penting dalam perjalanan mereka yang tidak pernah berlaku sebelum ini ke separuh akhir Liga Juara-Juara pada 2019.

Menjelang perlawanan malam Rabu, Klopp mendedahkan kegusarannya kerana gagal menandatangani pemain yang kini berusia 33 tahun itu, memberitahu RTL: “Saya suka dia [Tadic] sebagai pemain.

“Saya sangat marah dengan diri saya sendiri apabila dia pergi ke Ajax, kerana saya juga berminat dengannya.”

Pemergian Tadic dari Southampton sentiasa dilihat sebagai sedikit ganjil memandangkan betapa baiknya dia untuk Saints, dan seterusnya pilihan untuk pergi ke Ajax juga dianggap pelik.

Namun dalam satu temu bual dari 2019, pemain antarabangsa Serbia itu mengakui dia sudah tamat dengan Premier League berikutan kemerosotan prestasi Southampton, dan dia mahu berpindah ke liga yang kurang fizikal.

Dia berkata: “Saya mempunyai banyak tawaran. Terdapat banyak pasukan yang menawarkan wang, banyak pasukan dari Premier League dan tawaran dari negara lain seperti Itali.

“Hati saya dekat dengan Belanda. Saya suka Belanda dan Ajax sentiasa kelab impian saya. “Di Belanda, dan di negara lain, anda dilindungi [oleh pengadil]. Jika mereka menyentuh anda sedikit, ia adalah satu kekasaran.

“Kami [Southampton] semakin teruk. Kami menjual banyak pemain dan, selepas itu, ia sukar. Apabila anda berada di sana apabila ia adalah yang terbaik, dan selepas apabila ia tidak begitu baik, anda berasa sedikit seperti anda perlu pergi.”

Ironinya, ramai pemain utama The Saints pada masa itu berakhir di Liverpool, termasuk Virgil van Dijk, Sadio Mane, Adam Lallana, Dejan Lovren dan Nathaniel Clyne.

Share Post:

Related Posts