by Azhan Mohi in
Premier League

Jurgen Klopp telah melahirkan rasa simpatinya kepada Scott Parker selepas dia menjadi mangsa pemecatan pengurus pertama musim ini berikutan kekalahan 9-0 Sabtu di Anfield.

Liverpool terlambat memulakan musim mereka dengan prestasi yang mantap yang menyaksikan mereka mencatat kemenangan terbesar di liga utama mereka di tanah sendiri sejak 1989.

Parker yang kecewa, yang mengetuai kembalinya Cherries ke Premier League musim lalu, mendakwa selepas itu bahawa kelabnya tidak bersedia untuk menghadapi cabaran yang mendatang dan nampaknya telah membayar kos untuk komen tersebut dengan tugasnya.

Pemilik Bournemouth, Maxim Demin berkata: “Saya ingin merakamkan rasa terima kasih saya kepada Scott dan pasukannya atas usaha mereka selama bersama kami.

“Kenaikan pangkat kami kembali ke Premier League musim lalu di bawah kendaliannya akan sentiasa diingati sebagai salah satu musim paling berjaya dalam sejarah kami.

“Bagaimanapun, untuk kami terus maju sebagai sebuah pasukan dan sebuah kelab secara keseluruhan, adalah tanpa syarat bahawa kami sejajar dengan strategi kami untuk mengendalikan kelab secara mampan.”

Bertindak balas terhadap pemergian Parker secara tiba-tiba, Klopp mengakui ia konkrit, dari sudut pandangan mementingkan diri sendiri, betapa bertuahnya dia bekerja untuk pemilik tanpa pandangan jangka pendek seperti itu.

Dia berkata: “Apabila saya mendengarnya, saya fikir itulah saat apabila anda menyedari betapa pentingnya pemilik yang betul. Ia bukan tentang perbelanjaan.

“Terdapat sistem berbeza dalam Premier League. Negara memiliki kelab dan beberapa peraturan tidak membenarkan mereka melakukan apa yang mereka mahukan.

“Jika mereka boleh melakukan atau meregangkan sumber mereka yang akan menjadi sangat pelik, mereka boleh melakukan segala-galanya kerana mereka dimiliki oleh negara. Anda mempunyai kelab lain dengan struktur lain seperti kami dan mungkin Arsenal atau sesiapa sahaja.

“Kemudian ada kelab seperti Bournemouth. Anda melihat tiga pasukan akan datang. Fulham, Nottingham Forest dan Bournemouth. Nottingham sedang berbelanja dan Fulham sedang melakukan sesuatu dan saya tidak ingat Bournemouth melakukan banyak perkara.

“Itu jelas sukar jika anda bangkit dari Liga Kejuaraan dan anda tiba di Premier League.

“Saya berasa[kesian] untuk Scott bukan kerana pasukannya tidak cukup bagus, empat perlawanan pertamanya dia diberikan Man City, Arsenal dan Liverpool, itu sudah ditetapkan jika anda mempunyai pemilik gementar yang bersedia untuk pengurus baharu, mari lihat apa yang dia boleh buat.

“Saya sangat terkejut, saya fikir Scott adalah pengurus yang cemerlang, apa yang dia lakukan di Fulham dalam tugas pertamanya dan kemudian menaikkan Bournemouth adalah pekerjaan yang luar biasa dan kemudian anda mendapat empat perlawanan dan tiga perlawanan menentang City, Arsenal dan Liverpool dan pemilik anda memberitahu anda, jumpa anda nanti. Itu benar-benar keras.”

Share Post:

Related Posts