by Azhan Mohi in
Premier League

Jurgen Klopp telah bergurau bahawa Liverpool telah diserang oleh ahli sihir selepas semua kecederaan mengejut kepada skuadnya.

Dalam seminggu menjelang keputusan seri 1-1 dengan Crystal Palace malam Isnin, The Reds kehilangan beberapa pemain utama akibat kecederaan, yang mengakibatkan Klopp menamakan kesebelasan utama yang jauh dari kekuatan penuh.

Sebelum permulaan musim, Diogo Jota, Ibrahima Konate, Curtis Jones, dan Alex Oxlade-Chamberlain semuanya diketepikan kerana kecederaan, manakala Thiago Alcantara menyertai mereka di bilik rawatan selepas perlawanan pembukaan musim menentang Fulham.

Tetapi senarai itu terus berkembang dalam beberapa hari terakhir, dengan Joel Matip dan Roberto Firmino terlepas perlawanan Palace, manakala Joe Gomez dan Jordan Henderson hanya dianggap cukup cergas untuk bangku simpanan.

“Minggu ini gila, saya telah mengalami banyak minggu tetapi itu seperti kami mempunyai ahli sihir di dalam bangunan,” kata Klopp selepas perlawanan pada hari Isnin.

“Setiap hari seperti orang lain ditarik keluar atas sebab yang paling gila.

“Akhirnya Joey [Gomez] tidak bermula, dan kemudian melakukannya dengan sangat baik, saya harus katakan, tetapi dia tidak bermula kerana dia baru berlatih semalam lagi, memulakan minggu dengan sedikit isu.

“Hendo, pagi ini kami mendapat maklumat ada sedikit kebimbangan tentang sesuatu jika dia bermain terlalu lama,jadi dia tidak bermain lama. Itulah keadaannya, yang tidak terlalu bagus.

“Bobby [Firmino] tidak berjaya. Dia mungkin bersedia minggu depan lagi. [Matip] akan menjadi dua minggu, atau lebih, saya rasa. Kita akan lihat.”

Klopp berharap untuk mendapatkan seramai mungkin pemain kembali ke padang secepat mungkin, selepas hanya mengutip dua mata daripada dua perlawanan pembukaan musim ini, menentang lawan yang sebahagian besarnya dijangka akan ditewaskan.

Ketiadaan Gomez, Matip dan Konate bermakna Nat Phillips yang terpaksa memulakan perlawanan menentang Eagles dan bek tengah itu kelihatan benar-benar bergelut ketika menentang pemain seperti Wilfried Zaha dan Eberechi Eze.

Kepulangan Firmino tidak boleh datang segera untuk Liverpool, kerana pasukan itu pada masa ini tidak mempunyai penyerang semula jadi yang tersedia untuk tiga perlawanan seterusnya, dengan Jota cedera dan Darwin Nunez digantung selepas dilayangkan kad merah kerana menanduk pertahanan Palace, Joachim Andersen.

Perlawanan Liverpool seterusnya ialah satu lagi perlawanan malam Isnin, kali ini menentang pesaing sengit Manchester United di Old Trafford.

Share Post:

Related Posts