by Azhan Mohi in
Premier League

Jurgen Klopp telah memberi amaran kepada pasukan Liverpool bahawa kemenangan menentang Bournemouth esok adalah sesuatu yang tidak mudah.

Kelab di zon penyingkiran l, Cherries memaksa pendahulu Liga, Arsenal hujung minggu lalu dan hanya tunduk kepada kekalahan menerusi kemenangan dramatik Reiss Nelson pada minit ke-97.

Bournemouth telah mendahului 2-0 dengan baki setengah jam dan sekali menentang menyerlahkan kemajuan yang telah mereka capai di bawah Gary O’Neil.

Liverpool akan menuju ke pantai selatan dengan keyakinan yang diperbaharui selepas membelasah Manchester United 7-0 dalam rekod bersejarah mereka tetapi Klopp mengakui pasukannya tidak boleh mengambil mudah dan mendakwa Arsenal berhutang tiga mata penting yang mereka peroleh minggu lalu atas nasib.

Bercakap pada sidang akhbar pra-perlawanannya, pengurus Liverpool berkata: “Beberapa hari terakhir saya melihat banyak bola sepak Bournemouth dan cara bermain dan perkara-perkara seperti ini, ia boleh menjadi sangat tidak selesa untuk setiap pasukan.

“Hanya yang terakhir menentang Arsenal di mana semua orang melihat betapa hebatnya Arsenal, yang jelas berada dalam momen yang sangat baik, betapa mereka terpaksa bertarung dan meregangkan nasib jika anda mahu, pemenang lewat agak bertuah juga walaupun mereka layak mendapatnya.

“Saya 100% pasti Bournemouth akan bertarung seperti gila dan itu sesuatu yang perlu kita jangkakan.”

Bournemouth ditewaskan 9-0 di Anfield pada awal musim ketika Scott Parker masih menerajui, tetapi Klopp bertegas bahawa keputusan itu tidak akan mempengaruhi prosiding esok.

“Saya tahu selepas 9-0 ia tidak menyeronokkan apabila kami pergi ke sana kerana itulah motivasi paling mudah sepanjang masa,” tambah Klopp.

“Dengan keputusan ini sebelum ini, itu hanyalah salah satu daripada maklumat yang anda ada, bukan lebih. Bournemouth memainkan sistem berbeza yang kami tidak bermain di laman sendiri dan musim ini jika anda melihat jumlah mata kami dengan perlawanan di tempat sendiri dan jadual kami berada di empat teratas.

“Kami perlu menunjukkan konsistensi dan meningkatkan dan memastikan kami mencipta suasana yang kami perlukan di atas padang dan menggunakannya.”

Share Post:

Related Posts