by Azhan Mohi in
Premier League

Jurgen Klopp telah membidas Gary Neville berhubung komen yang dibuatnya mengenai pertahanan Liverpool, Trent Alexander-Arnold.

Alexander-Arnold dimasukkan dalam skuad Gareth Southgate pada Khamis ketika bos England itu menamakan 26 pemainnya untuk Piala Dunia bulan ini di Qatar.

Bek kanan berusia 24 tahun itu telah membantu pasukan Klopp memenangi Liga Juara-Juara, Liga Perdana, Piala FA dan Piala Liga dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Tetapi sementara dia kagum dengan kemahiran menyerangnya, Alexander-Arnold telah menghadapi beberapa kritikan terhadap keupayaan pertahanannya.

Neville memberi amaran bahawa Alexander-Arnold boleh mengorbankan England pada Piala Dunia ketika dia memberitahu Sky Sports: “Kecemerlangannya ke hadapan adalah di luar dunia ini.

“Tetapi kita bercakap tentang bola sepak kalah mati. Sama ada England menang atau kalah dalam Piala Dunia bergantung kepada detik-detik sahaja.

“Satu kesilapan – tumpuan. Pada masa ini, saya tidak dapat melihat bagaimana Gareth boleh pergi ke perlawanan kalah mati dalam Piala Dunia dengan Trent Alexander-Arnold.

“Saya mahu pemain ini menjadi bek kanan terhebat sepanjang zaman kerana dia mempunyai keupayaan untuk melakukannya.

“Tetapi pada masa-masa di Tottenham, dia kelihatan seperti dia boleh merugikan Liverpool. Dalam Piala Dunia, saya rasa dia memberikan penalti [atas cabarannya terhadap Sessegnon].

“Saya tidak fikir Gareth akan mempercayainya dalam perlawanan kalah mati.”

Klopp berdepan media pada hari Jumaat menjelang pertembungan Liverpool dengan Southampton dan membalas serangan bekas pertahanan Manchester United itu.

“Saya mendengar Gary Neville berkata sesuatu [mengenai Trent],” kata Klopp.

“Tetapi dia kini berusia 24 tahun dan memenangi beberapa perlawanan akhir, perlawanan penting di mana anda perlu bertahan menentang pemain bertaraf dunia.

“Dia sentiasa ada, bertahan dengan baik. Saya tidak tahu mengapa kita mengadakan perbincangan ini.”

Bercakap mengenai kemasukan Alexander-Arnold dalam skuad Piala Dunia Southgate, Klopp menambah: “Saya fikir dengan Hendo ia jelas [dia akan dipilih] dan dengan Trent ia bagus.

“Dia sangat gembira dengan berita itu. Siapa yang akan memenangi Piala Dunia? Saya tidak tahu.”

Share Post:

Related Posts