by Azhan Mohi in
Premier League

Jurgen Klopp telah mempersoalkan di sebalik keputusan England untuk meletakkan Trent Alexander-Arnold sebagai pemain tengah ketika minggu antarabangsa.

Pemain berusia 22 tahun itu telah meletakkan reputasinya sebagai salah satu bek kanan terbaik bola sepak dunia, memainkan peranan penting dalam kejayaan Eropah dan domestik yang dinikmati Liverpool dengan Klopp sebagai peneraju.

Kehebatan Alexander-Arnold yang menyerang, bagaimanapun, telah menyebabkan banyak orang mempersoalkan apakah dia dapat memiliki pengaruh yang lebih besar jika dia harus melepaskan tanggungjawab pertahanannya.

Klopp menyaksikan dengan penuh minat ketika Alexander-Arnold diletakkan di bahagian tengah tengah oleh Gareth Southgate ketika England merekodkan kemenangan ke atas Andorra di Wembley minggu lalu.

Bintang Liverpool itu kelihatan tidak selesa dengan peranan yang tidak pernah dimainkan beliau dan Klopp mengisyaratkan bahawa tidak mungkin dia akan menggunakan Alexander-Arnold dalam posisi yang serupa untuk kelabnya.

Dia berkata: “Sekiranya anda menonton permainan kami, kedudukan Trent boleh berubah bila perlu. Tidak perlu membuatnya menjadi pemain tengah sekarang.

“Sayang sekali kami membincangkannya pada tahun 2021, pemain yang bagus bermain di mana sahaja, Trent bermain di sayap kanan, di mana sahaja. Dia boleh bermain di bahagian tengah tetapi lebih kepada nombor enam berbanding nombor lapan.

“Tetapi mengapa anda harus menjadikan bek kanan terbaik di dunia sebagai pemain tengah? Saya sukar untuk memahami bagaimana anda boleh memikirkannya?

“Beberapa orang berpendapat bahawa dia boleh lebih berpengaruh di bahagian tengah. Bagaimana mungkin menjadi lebih berpengaruh daripada Trent Alexander-Arnold? Kami menggunakannya sebaik mungkin.”

Share Post:

Related Posts