by Azhan Mohi in
Premier League

Jurgen Klopp menegaskan dia tidak bimbang tentang masa depan di Liverpool selepas kekalahan teruk malam Rabu menentang Napoli dan nampaknya menyasarkan hierarki Chelsea kerana memecat Thomas Tuchel dengan begitu cepat.

Liverpool mengalami kekalahan paling teruk mereka dalam Liga Juara-Juara menentang Napoli, tewas 4-1 di Itali selepas prestasi pertahanan yang menyedihkan menyaksikan mereka bolos tiga kali dalam persembahan buruk pada babak pertama.

Pada awal hari itu, rakan senegara dan rakan Klopp, Tuchel, kehilangan pekerjaannya di Chelsea selepas mengetuai permulaan musim yang kurang memberangsangkan – walaupun dia sebenarnya mengutip satu mata lebih daripada Liverpool dalam Liga.

Terdapat beberapa persamaan antara kedua-dua pengurus dan pasukan pada peringkat awal musim setakat ini, dengan kedua-dua pasukan beraksi di bawah paras biasa mereka dan tewas dalam perlawanan pembukaan Liga Juara-Juara di tempat lawan.

Tetapi Klopp merasakan di situlah persamaan berakhir dan percaya hierarki Liverpool lebih menilai daripada Chelsea dan akan terus menyokongnya.

Ditanya sama ada dia takut untuk kerja sendiri berikutan pemecatan rakan senegaranya Tuchel, Klopp menjawab: “Tidak juga, tetapi siapa tahu?

“Perbezaannya adalah, jelas, terdapat pelbagai jenis pemilik. Pemilik kami agak tenang dan mengharapkan daripada saya untuk menyelesaikan keadaan dan tidak berfikir bahawa orang lain harus menyelesaikannya.

“Begitulah mereka selalu melihatnya, pada hari mereka mengubah fikiran mereka, mereka mungkin memberitahu saya.”

Berikutan pemecatan Tuchel pada awal hari itu, Klopp memiliki peluang yang panjang untuk menjadi pengurus Premier League yang seterusnya yang dipecat tetapi, selepas kekalahan teruk kepada Napoli, peluangnya telah berkurangan daripada 66/1 kepada hanya 12/1.

Bercakap mengenai prestasi buruk pasukannya di Naples, Klopp berkata: “Saya rasa masalah yang kami hadapi malam ini adalah jelas. Nombor satu, Napoli bermain permainan yang sangat bagus dan kami bermain permainan yang sangat teruk. Mengapa kita bermain permainan yang buruk? Kita tidak boleh mengabaikan permulaan dan bagaimana ia berlaku, bagaimana ia bermula dengan penalti dan kemudian tidak lama selepas itu penalti lain.

“Dalam suasana ini, itu bukan mudah, tetapi masalah kami jelas adalah kami tidak bermain dengan cukup baik. Ini bermakna dalam kes khusus kami, kami tidak pernah kompak. Saya tidak ingat situasi di mana kami kompak. Kami mempunyai selama 60 minit tanpa satu situasi tekanan balas dalam permainan di mana kami kehilangan banyak bola, hanya kerana kami berada jauh.”

Share Post:

Related Posts