by Azhan Mohi in
Premier League

Jurgen Klopp telah melakukan pembelaan terhadap Virgil van Dijk selepas dia dipilih untuk kritikan berikutan kekalahan memalukan Liga Juara-Juara menentang Real Madrid pada Selasa.

Pemain totemik Belanda itu baru sahaja kembali daripada kecederaan hamstring dan mengalami malam yang sukar ketika juara bertahan Eropah itu melakukan pembantaian di Anfield dan meninggalkan Merseyside dengan kemenangan 5-2.

Van Dijk telah jauh daripada prestasi terbaiknya dalam beberapa minggu kebelakangan ini dan bekas pemain pertahanan Liverpool, Carragher bertindak lebih jauh untuk menegaskan bahawa tonggak pasukan itu kini menjadi salah satu punca kelemahan pertahanan mereka.

Dia berkata: “Apa yang membuatkan saya ketawa – saya tidak begitu risau dengannya – tetapi Virgil van Dijk berkata saya tidak akan masuk ke pertahanan kira-kira dua bulan lalu. Saya rasa saya akan menggantikan tempatnya pada masa ini!

“Beberapa pemain di sana, Joe Gomez… Maksud saya, lihat, kita semua mengalami malam yang buruk sebagai pemain – dan mungkin saya tidak patut menendang seseorang apabila mereka jatuh kerana saya pasti dia berasa teruk sekarang – tetapi Saya rasa Liverpool, kami terus bercakap tentang pemain tengah yang mereka perlukan dan itu betul, tetapi saya fikir Liverpool memerlukan pemain pertahanan juga kerana apabila mereka terdedah mereka tidak boleh bertahan.”

Van Dijk membalas kritikan itu dengan mengakui prestasi pasukannya dalam beberapa minggu kebelakangan ini tidak begitu ketara tetapi mengingatkan pengkritiknya bahawa pemain tidak seharusnya dianggap sebagai robot.

Dia berkata: “Kalah tidak pernah baik dan cara kami kalah hari ini untuk hampir tidak memberi peluang kepada diri kami di Madrid adalah sukar.

“Kami bermain menentang Real Madrid, pemegang Liga Juara-Juara, pemain berkualiti di seluruh pasukan mereka boleh menghukum anda dan kesilapan yang anda lakukan.

“Kesilapan berlaku kami bukan robot dan malangnya ia berlaku. Satu-satunya perkara yang boleh kita lakukan ialah belajar daripadanya dan fokus pada yang seterusnya untuk memastikan ia tidak berlaku.”

Klopp dikecualikan untuk membuat perubahan untuk pertembungan penting Liga menentang Crystal Palace hujung minggu ini tetapi memberikan keyakinan kepada Van Dijk.

Dia berkata: “Kami dapat melihat bahawa pemain – pemain itu tidak berada pada tahap terbaik mereka. Kami tidak pasti semua pemain boleh bermain selepas Madrid kerana kecederaan.

“Kami mahu membuat perubahan dan kami akan membuat perubahan, tetapi apabila pemain kembali daripada kecederaan lama, ia mengambil masa. Itulah keadaan dengan Bobby [Firmino] dan Diogo [Jota] dan Virg [van Dijk].

“Semua orang menganggap dia robot, dia bermain paling banyak perlawanan tahun lalu, setiap perlawanan di Piala Dunia, cedera, kembali, bermain, bermain, bermain.”

Share Post:

Related Posts