by klasikko in
Piala Dunia

Qatar sangat kecewa dengan prestasi pasukan mereka dalam perlawanan pembukaan Piala Dunia 2022 semalam.

Ecuador menjadi pasukan pertama yang pernah menewaskan negara tuan rumah dalam perlawanan pembukaan Piala Dunia, menang selesa 2-0 di Stadium Al Bayt.

Walaupun beberapa peminat, pakar dan bekas pemain menjangkakan Qatar untuk beraksi lebih bersemangat di tanah air dan menyalurkan keajaiban kemenangan Piala Asia AFC 2019.

Anak buah Félix Sánchez kelihatan lemah dan longlai pada hari bersejarah mereka.

Malah, Qatar sebenarnya telah tewas dalam beberapa minit awal apabila Enner Valencia menghidu peluang penjaga gol yang teruk oleh Saad Al Sheeb untuk mencari gol.

Mujur pantauan VAR memberikan keputusan ofsaid yang pada mulanya mengelirukan.

Tidak lama kemudian Ecuador bangkit, mengasak kubu lawan dan memberikan tekanan sekali lagi.

Akhirnya, dua gol babak pertama daripada Ecuador yang membezakan kehebatan dengan Al Sheeb yang membuka jalan untuk gol pembukaan dengan sepakan penalti yang disempurnakan oleh Valencia.

Tetapi pemain nombor satu Qatar itu tidak dapat berbuat apa-apa terhadap gol kedua pemain Amerika Selatan itu apabila Valencia menanduk masuk dari hantaran lintang Ángelo Preciado.

Menjelang separuh masa kedua, Qatar terus berhempas pulas di hadapan penyokong mereka sendiri dan Ecuador akhirnya menuju kemenangan.

Sejak itu, suasana sebahagian besar Stadium Al Bayt mula menyepi dan semakin banyak kerusi kosong muncul dari semasa ke semasa.

Peminat yang menonton dari rumah di seluruh dunia dan wartawan yang duduk di stadium itu sendiri terkejut melihat betapa lopongnya tempat duduk di seluruh arena selepas rehat.

Pada mulanya terdapat spekulasi media sosial bahawa ramai peminat telah meninggalkan tempat duduk mereka untuk menunaikan solat.

Tetapi ia disangkal oleh Matt Slater dari The Athletic, yang menulis tweet:

“Dikatakan bahawa 20% (ia semakin meningkat) daripada orang ramai meninggalkan tempat duduk untuk menunaikan solat.

“Tidak, mereka baru sahaja beredar dari stadium.”

Ia agak membimbangkan bahawa begitu ramai peminat Qatar meninggalkan venue dengan masa permainan masih panjang meskipun jurang skor tidaklah begitu jauh.

Ramai yang menganggap perlawanan pembukaan adalah satu pertandingan sukan terbesar di dunia.

Lebih-lebih lagi apabila negara Timur Tengah menjadi hos buat kali pertama dalam sejarahnya.

Qatar juga telah menunggu ketibaannya selama 12 tahun yang panjang.

Tetapi apabila kita melihat tempat duduk kosong yang menghiasi stadium pada separuh masa kedua, sukar untuk tidak berasa bimbang.

Masih tidak ketahui adakah ini akan menjadi perkara biasa pada perlawanan dalam beberapa minggu akan datang atau hanya fenomena yang dikaitkan dengan perlawanan Qatar secara khusus.

Tetapi bagaimanapun, ia pasti membingungkan untuk melihat begitu banyak kerusi kosong dalam kejohanan dunia tanpa mengira alasan.

Share Post:

Related Posts