by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Apakah lagu kebangsaan Sepanyol dan mengapa pemain Sepanyol tidak pernah menyanyi? Lagu kebangsaan Sepanyol dipanggil ‘La Marcha Real’ dan pada asalnya merupakan perarakan tentera.

Ia digubah pada tahun 1761 oleh Manuel de Espinosa, dan ia dijadikan lagu kebangsaan pada tahun 1770 sebelum menjadi lagu kebangsaan semasa pemerintahan Ratu Isabella II (1833-68).

Tetapi semasa Jeneral Franco bertanggungjawab sebagai diktator pada abad ke-20, lirik telah ditambah yang diluluskan oleh Franco.

Tetapi sebaik sahaja dia disingkirkan daripada kuasa, lirik telah dikeluarkan daripada lagu kebangsaan kerana persatuan mereka dengan Franco.

Lirik lain telah dipertimbangkan, tetapi disebabkan kepelbagaian orang yang luas di Sepanyol, tiada siapa yang benar-benar cuba memasukkan mana-mana daripada ini ke dalam ‘La Marcha Real’ kerana takut mengganggu sesiapa pun.

‘La Furia Roja’ atau ‘Red Fury’, seperti nama pasukan bola sepak Sepanyol, berdiri tegak dan bergoyang-goyang tanpa menyanyikan lagu kebangsaan mereka.

Tidak, ia bukan satu bentuk protes – seperti yang dilakukan oleh Iran dalam perlawanan mereka menentang England tetapi kerana lagu kebangsaan, Marcha Real, tidak mempunyai kata-kata untuknya.

The Marcha Real adalah salah satu daripada beberapa lagu patriotik tanpa lirik.

Dengan ini, Sepanyol memasuki senarai lagu kebangsaan tanpa lirik — menyertai hanya tiga negara lain, Bosnia dan Herzegovina, Kosovo dan San Marino.

Ia mempunyai asal-usulnya dalam lagu Abad ke-18 yang dikenali sebagai Marcha de Granaderos atau March of the Grenadiers, yang muncul buat kali pertama pada tahun 1761, dalam buku Perarakan Tentera Infantri Sepanyol yang ditulis oleh Espinosa de los Monteros.

Lagu itu sendiri adalah nombor yang popular di kalangan orang Sepanyol dan akhirnya diisytiharkan sebagai March of Honor oleh Charles III pada tahun 1770.

Ia adalah pada tahun 1874 semasa pemerintahan Isobel II bahawa La Marcha Granadera (The Grenadier March) telah diterima pakai sebagai lagu kebangsaan Sepanyol rasmi buat kali pertama.

Jadi lagu kebangsaan Sepanyol adalah salah satu daripada sangat sedikit di dunia yang tidak mempunyai sebarang perkataan.

Share Post:

Related Posts