by klasikko in
Premier League

Sepak mula pertama Liverpool dalam kempen Premier League 2022/2023 berakhir dengan keputusan seri 2-2 di Fulham semalam.

Ia adalah keputusan di bawah par untuk pasukan dari Merseyside meskipun percubaan terkena palang 2 kali, mereka tidak mencapai tahap seperti diharapkan.

Sementara itu, Fulham yang baru dinaikkan ke EPL mempamerkan persembahan bertenaga di Craven Cottage dan membuktikan berbaloinya kehadiran mereka.

Jurgen Klopp menyatakan selepas perlawanan bahawa “sikap pemain tidak betul pada mulanya”.

Untuk 15 minit pertama Liverpool dikuasai oleh Fulham yang kelihatan lebih bersedia dalam aksi itu.

Ia bukanlah sesuatu yang mengejutkan apabila Aleksandr Mitrovic melonjak tinggi di atas Trent Alexander-Arnold untuk menyempurnakan tandukan jarak dekat bagi meletakkan Cottagers di depan pada minit ke-32.

Liverpool yang kelihatan terkejut selepas bolos mencipta lebih banyak serangan ketika menuju waktu rehat, tetapi akhirnya gagal menemui jaringan.

Namun, segalanya berubah apabila penyerang baru The Reds dibawa masuk pada minit ke-61 permainan.

Bagi kebanyakan Kopites, sudah terlambat 61 minit memandangkan desakan untuk dia bermula sebelum perlawanan itu berlangsung dengan hebat.

Prestasi hambar yang ditonjolkan Roberto Firmino mungkin akan menyaksikan Nunez diturunkan lebih kerap untuk perlawanan liga selepas ini.

Impak pemain Uruguay itu tiba dengan serta-merta, mencari ruang di dalam kotak dan tanpa mementingkan diri cuba melorongkan bola untuk Mohamed Salah walaupun dia sendiri berpeluang mencipta gol.

Tidak lama kemudian, dia menyudahkan hantaran lintang Salah dengan satu flick bijak melepasi penjaga gol untuk menyamakan kedudukan.

Selepas Fulham kembali mendahului perlawanan, Nunez sekali lagi menjadi tumpuan untuk mencabar tuan rumah, membantu Salah pada minit ke-82 untuk menjadikan kedudukan 2-2.

Pada hari yang mengecewakan untuk Liverpool, Nunez adalah perkara positif yang boleh mereka ambil dari hari pembukaan.

Dua perlawanan kompetitif dalam bola sepak Inggeris dan dia sumbang dengan dua gol.

Gembar-gembur mengenai kehebatan Erling Haaland sepanjang musim panas, tetapi sukar untuk menafikan kemampuan Nunez.

Share Post:

Related Posts