by admin in
Premier League

Barcelona terpaksa berhadapan dengan kehilangan khidmat pemain serangan selepas Philippe Coutinho disahkan mengalami kecederaan lutut yang memaksa beliau berehat sedikit lama.

Coutinho beraksi sebagai pemain gantian dalam perlawanan LA Liga awal minggu ini menentang Eibar di mana kelab Catalan itu diikat lawan 1-1. Di masa kecederaan, Coutinho menerima kecederaan.

Menerusi laman web mereka, Barcelona mengeluarkan kenyataan pemain tengah itu akan menjalani rawatan namun tidak mendedahkan tempoh beliau berehat.

“Ujian yang dilakukan ke atas pemain pasukan utama, Philippe Coutinho menunjukkan bahawa pemain tengah itu mengalami kecederaan pada meniskus lateral di lutut kirinya.

“Rawatan memerlukan pembedahan arthroscopic yang akan dilakukan dalam beberapa hari mendatang,” ujar kenyataan tersebut.

Berita tersebut menjadi berita yang kurang baik untuk kelab Premier League, Liverpool dalam usaha mereka untuk mendapatkan wang tambahan dari Barcelona yang dijangkakan musim ini.

Liverpool menanti wang bernilai £18 juta dari Barcelona musim ini sebagai sebahagian daripada perjanjian penjualan bintang Brazil dengan nilai £130 juta pada 2018.

Menurut laporan, sekiranya Coutinho tampil beraksi sebanyak 100 perlawanan untuk Barcelona, mereka perlu membayar juara Premier League, Liverpool dengan bayaran £18 juta.

Musim ini, Coutinho semakin hampir untuk mencapai angka 100 perlawanan apabila aksi menentang Eibar merupakan perlawanan ke 90 beliau untuk Barcelona.

Coutinho bergelut untuk mencari rentak bersama Barcelona sejak menyertai mereka tiga musim lalu sehingga beliau terpaksa dipinjamkan ke Bayern Munich musim lepas.

Pengurus Barcelona, Ronald Koeman memberikan peluang kedua kepada Coutinho musim ini namun Coutinho terus bergelut untuk beraksi lebih baik bersama kelab tersebut.

Biarpun tampil sebanyak 14 perlawanan bersama Barcelona musim ini, Coutinho bagaimanapun hanya merekodkan 90 minit penuh beraksi untuk satu perlawanan sahaja.

Prestasi merudum Coutinho seiring dengan prestasi tidak konsisten Barcelona musim ini yang dilihat terumbang-ambing. Mereka berada di kelompok pertengahan liga.

Sejak menyertai Barcelona dari Liverpool, Coutinho gagal mempamerkan prestasi terbaik beliau sehinggakan dipinjamkan ke Bayern Munich dan membantu kelab Jerman itu menjulang treble musim lepas.

Share Post:

Related Posts

No Comments

Leave a Reply