by Azhan Mohi in
Premier League

Bos Chelsea, Thomas Tuchel telah diuji positif untuk Covid-19 dan tidak hadir di tepi padang untuk pertembungan pusingan keempat Piala FA pada Sabtu menentang Plymouth Argyle.

The Blues terpaksa melupakan khidmat pengurus mereka itu dan beraksi dengan bimbingan pembantu jurulatih Tuchel. Kelegaan untuk Chelsea apabila mereka berjaya menang 2-1.

Selepas perlawanan Piala FA, skuad itu akan beraksi di Piala Dunia Kelab, yang berlangsung di Abu Dhabi minggu depan.

Pemenang Liga Juara-Juara musim lalu akan menentang sama ada Al-Hilal atau Al-Jazira pada separuh akhir pada hari Rabu, sebelum perlawanan akhir berpotensi menentang Palmeiras, Monterrey atau Al Ahly Sabtu depan.

Chelsea berharap Tuchel akan dapat bersama semula dengan skuad itu pada minggu depan.

Kenyataan kelab berbunyi: “Thomas Tuchel telah diuji positif untuk Covid-19.

“Ketua jurulatih Chelsea kini akan mengikuti protokol pengasingan diri yang diperlukan dan berharap untuk menyertai pasukan di Abu Dhabi lewat minggu depan.

“Pasukan itu akan terbang ke Piala Dunia Kelab selepas pertembungan Piala FA petang ini [Sabtu] dengan Plymouth Argyle.”

Sementara itu, pasukan Chelsea yang kuat menentang Plymouth dalam Piala FA, dengan hanya satu pertukaran daripada pasukan yang menewaskan Tottenham sebelum cuti musim sejuk.

Thiago Silva diketepikan untuk Andreas Christensen di bahagian pertahanan, manakala Kenedy, yang dipanggil semula daripada tempoh pinjaman di Flamengo pada Januari, berada di bangku simpanan untuk The Blues.

Bercakap sebelum perlawanan, Tuchel mengakui Kenedy mempunyai peluang yang ‘besar’ apabila kembali di Stamford Bridge.

“Ia adalah satu catatan yang bersih dan saya fikir dia tahu itu. Saya mengikuti Kenedy selama bertahun-tahun dan dia sangat mengagumkan pada mulanya,” kata bos Jerman itu pada hari Jumaat.

“Dia hilang landasan sedikit dan mungkin tidak dapat memenuhi tuntutan dari luar. Tetapi ini adalah kehidupan. Dia mendapat peluang kedua atau ketiga sekarang untuk berada di sini dan ia bukan tentang apa yang berlaku.

“Dia bagus dalam pramusim, dia memutuskan dia mahu kembali ke Brazil, tetapi setelah Kenny dan Emerson dipinjamkan, Kenny mungkin dan kini dia berada di sini.

“Dia seorang pemain yang sangat baik, sangat berbakat, dan mari kita lihat di mana dia berada. Ia satu peluang besar dan saya lebih gembira untuk memberikannya dan membantunya.”

Share Post:

Related Posts