by Azhan Mohi in
Premier League

Pengurus Crystal Palace, Patrick Vieira berkata kapten Manchester United, Harry Maguire layak mendapat tempat dalam skuad Piala Dunia England.

Maguire diberikan tempat dalam pasukan 26 pemain dengan pertahanan tengah Palace, Marc Guehi dikatakan antara yang lebih layak untuk berada dalam skuad itu.

Guehi telah cemerlang sejak meninggalkan Chelsea untuk ke Selhurst Park musim lalu dan persembahannya di peringkat kelab menyebabkan dia dipanggil pertama kali oleh Gareth Southgate pada Mac tahun ini.

Pemain berusia 22 tahun itu telah bermain tiga kali dan dimasukkan dalam tiga skuad England terakhir, tetapi diketepikan daripada pasukan Three Lions untuk Qatar 2022.

Bek tengah yang dipilih ialah Maguire, John Stones, Eric Dier, Conor Coady dan Ben White.

“Mengenai Marc, apa yang dia perlu lakukan adalah untuk terus konsisten dengan persembahannya,” kata Vieira dalam sidang media pra-perlawanannya menjelang pertembungan Palace di Nottingham Forest pada hari Sabtu.

“Marc, jika anda membandingkannya dengan Maguire, perbezaannya ialah Maguire tahu [perkara] peringkat antarabangsa yang belum diketahui oleh Marc.

“Pengurus [Southgate] perlu membuat keputusan tentang apa yang dia mahukan untuk kejohanan itu. Sekali lagi, Marc, atau sesiapa sahaja, harus menghormati keputusan itu dan membuat pertimbangan pada penghujung kejohanan.

“Pengurus lebih mengenali pemain itu daripada kami. Pengurus tahu apa yang dia mahu daripada pemain dan bagaimana dia mahu bermain permainan.

“Negara perlu percaya, percaya, dan berada di belakang pengurus. Kemudian, apabila kejohanan selesai, semua orang boleh menyatakan pendapat mereka.

“Saya percaya bahawa apa yang England perlukan adalah untuk pendapat negara dan menyokong keputusan pengurus – kemudian, lihat bagaimana keadaannya.”

Bintang-bintang Palace, Tyrick Mitchell dan Eberechi Eze juga terlepas tempat tetapi kedua-duanya diakui berada di luar pertaruhan.

Bagi Maguire, pemain berusia 29 tahun itu bergelut dengan prestasinya untuk United sejak EURO tahun lalu dan jarang beraksi setakat musim ini, tetapi kemasukannya bukanlah sesuatu yang mengejutkan memandangkan kepercayaan terkenal Southgate terhadapnya.

Namun begitu, pemain pertahanan itu telah mendapat perhatian yang mendalam daripada media, pakar dan peminat, sesuatu yang Vieira percaya adalah tidak adil.

“Kadang-kadang anda semua [media] menunjukkan rasa kurang hormat kepada Maguire dan beberapa pemain yang telah dipilih dalam pasukan kebangsaan,” tambah bekas pemain tengah Perancis yang memenangi Piala Dunia 1998 itu.

“Maguire adalah pemain terbaik yang mempunyai perwatakan yang sangat kuat. Kadang-kadang anda boleh bermain dengan baik, dan kadang-kadang anda boleh bermain dengan teruk, tetapi itu tidak menghilangkan kualiti yang dia ada dan personaliti yang dia ada.

“Pasukan kebangsaan England akan mendapat manfaat daripada itu.”

Share Post:

Related Posts