by Azhan Mohi in
Premier League

Gabby Agbonlahor telah mengecam Kai Havertz kerana ‘tidak melakukan apa-apa’ dan berkata salah seorang pemain baharu Chelsea sudah kelihatan ‘muak’ di Stamford Bridge.

Kejayaan suram Chelsea diteruskan pada hari Ahad apabila pasukan Graham Potter dikalahkan 2-0 oleh pesaing London, Tottenham.

The Blues hanya memenangi dua daripada 16 perlawanan terakhir mereka dalam semua pertandingan untuk tergelincir ke tangga ke-10 dalam Liga, 14 mata di belakang Spurs di tangga keempat.

Bekas kapten Aston Villa, Agbonlahor berkata, skuad Chelsea perlu ‘menarik jari mereka’ dan ‘berhenti menyalahkan’ pengurus yang di bawah pimpinan Potter, yang sudah pun berdepan panggilan untuk dipecat kurang daripada enam bulan selepas pelantikannya.

Agbonlahor amat prihatin dengan penyerang Jerman Havertz, yang menurutnya ‘tidak melakukan apa-apa’ untuk pasukan, dan berkata pemain baharu Enzo Fernandez sudah menunjukkan tanda-tanda kekecewaan di Chelsea.

Chelsea menjadikan pemenang Piala Dunia Argentina, Fernandez sebagai pembelian termahal dalam sejarah Premier League pada Januari, menandatanganinya dalam perjanjian £107 juta daripada Benfica.

“Beberapa bahasa badan daripada pemain Chelsea benar-benar lemah,’’ Agbonlahor memberitahu talkSPORT. “Malah Enzo Fernandez kelihatan agak bosan dengan rakan sepasukannya.

“Pemain-pemain ini kelihatan seperti mereka kurang keyakinan dan keserasian. Tengok Kai Havertz. Maksud saya, dia telah diketepikan oleh dua pengurus.

“Dia tidak melakukan apa-apa. Dia bukan nombor sembilan, dia bukan nombor 10, dia tidak memegang bola, dia tidak menjaringkan gol.

“Sesetengah pemain ini perlu menarik jari mereka dan mula mempamerkan persembahan dan bukan hanya menyalahkan pengurus.”

Ketika Potter sedang bergelut untuk mendapatkan perhatian daripada skuad besarnya di Chelsea, bekas bos Brighton itu telah mendapat sokongan daripada pengurus Brentford, Thomas Frank.

“Saya yakin bahawa, dari masa ke masa, dia akan menemui penyelesaian itu,” kata Frank Brentford. “Pertama sekali, dia seorang lelaki yang sangat baik.

“Kedua, dia seorang jurulatih yang sangat baik dan terbukti dia boleh melakukan tugas dengan baik. Jurulatih yang baik boleh bekerja di setiap kelab.

“Ini bukan menentang Chelsea. Cuma kadang-kadang keadaan mewujudkan persekitaran yang sukar untuk membuat segala-galanya hanya klik.

“Terdapat ramai pemain baharu, pasukan tidak selaras, cuba mencari keseimbangan pemain yang betul. Ramai pemain telah masuk dan keluar [daripada pasukan].

“Sekiranya saya memberi nasihat maka ia akan menjadi ‘percaya diri’ kerana dia lebih mampu mengubahnya – percayakan dirinya dan prinsip panduan yang telah menjadikannya sangat berjaya dan memberinya peluang untuk menjadi pengurus Chelsea.”

Share Post:

Related Posts