by Azhan Mohi in
Premier League

Jurgen Klopp telah memuji Ryan Gravenberch sebagai ‘bakat luar biasa’ selepas Liverpool menyelesaikan perjanjian £34.3 juta (€40m) mereka untuk menandatangani pemain tengah itu dari Bayern Munich.

Gravenberch bergelut untuk mendapatkan masa bermain pada musim pertamanya di Bayern selepas perpindahan €18.5m (£16m) dari Ajax tahun lalu.

Pemain berusia 21 tahun itu telah mendesak untuk berpindah pada musim panas ini dan telah didekati oleh kedua-dua Liverpool dan Manchester United.

Bagaimanapun, Liverpool bergerak pantas minggu ini untuk mencapai kata sepakat dengan Bayern dan Klopp gembira dengan kedatangan pemain tengah terbarunya.

“Sungguh gembira untuk membawanya masuk kerana dia seorang bakat yang luar biasa. Semua orang tahu itu,’/” Klopp memberitahu Liverpool TV.

“Dia berusia 21 tahun, bermain lebih 100 perlawanan untuk Ajax. Sekiranya, saya tidak akan mengatakan musim sukar di Bayern kerana dalam kumpulan umur itu ia adalah perkara biasa; anda pergi ke pasukan bertaraf dunia dan dia mempunyai minit dan perkara seperti ini.

“Tetapi bagaimana Thomas Tuchel berkata hari ini dalam sidang akhbar di Munich, saya fikir, kedudukan yang terbaik dia, mereka tidak ada dalam sistem mereka. Kami mempunyai itu – itu bagus.

https://twitter.com/LFC/status/1697946423059165656?t=hrFMUuI-hWgFpp3b7QI2Iw&s=19
“Kami mempunyai banyak perlawanan untuk dimainkan. Kita akan lihat berapa lama dia perlukan sekarang kerana saya tidak tahu, kita perlu melihatnya. Dia mempunyai pramusim penuh, itu bagus. Perubatan adalah sejelas mungkin, kelihatan sangat sesuai. Itu semua positif.

“Malangnya kami kini mempunyai rehat antarabangsa dan tidak boleh bekerjasama secara langsung, saya rasa beliau bersama pasukan Bawah 21 tahun untuk Belanda. Tetapi apabila dia kembali kita mulakannya. Sangat teruja dengannya. Dia seorang budak yang bijak. Apabila saya bercakap dengannya saya menyedarinya dengan cepat. Dan dia suka berada di sini, ia juga satu perkara yang baik.’

Ketika ditanya mengenai tanggapan pertamanya terhadap Gravenberch selepas bertemu dengannya di tempat latihan kelab pada hari Jumaat, Klopp berkata: “Bagus, sangat bagus.

“Dia datang ke pejabat saya dengan teman wanitanya, sangat baik juga. Pasangan yang baik. Sangat terbuka. Terdapat segala-galanya di sana apa yang anda perlukan.

“Ryan tahu dia perlu memperbaiki keadaan tetapi itu dengan 21, ia akan menjadi gila jika tidak. Tetapi dia sangat berbakat, dia boleh memandu bola, dia boleh menjadi ancaman box-to-box, dia akan ke sana. Dia mempunyai mata yang baik untuk hantaran dan hantaran yang baik.

‘Sungguh teruja. Ia sesuai dengan skuad kami. Saya berkata sebelum ini, kami mempunyai cabaran besar untuk mencipta semula salah satu daripada barisan tengah paling berjaya yang pernah dimiliki kelab ini, dan saya sangat menyukainya. Apabila saya melihat pasukan sekarang, ia adalah pasukan bola sepak yang bagus, secara jujur.

‘Anda boleh membeli pemain berpengalaman tetapi pengalaman yang anda perlu buat bersama sebagai satu pasukan dan kami akan melakukannya. Segala-galanya adalah baik. Kami telah menandatangani pemain yang sangat bagus dan sekarang mari kita bantu dia untuk mendapatkan yang terbaik daripadanya.’

Ditanya mengenai minatnya yang lama terhadap pemain tengah itu sejak di Ajax, Klopp menjawab: ‘Sudah tentu. Yeah sudah tentu. Kami bermain dengannya, jelas sekali, saya rasa permainan Ajax adalah secara tertutup jika saya betul, itulah sebabnya kenangan itu tidak begitu hebat untuk permainan itu.

‘Tetapi, Ajax, okey pada masa ini mereka perlu membina semula pasukan mereka juga, tetapi pasukan yang mereka ada sebelum ini bersamanya, dengan [Frenkie] De Jong, dengan semua pemain ini, itu adalah pasukan yang sangat bagus dan bermain cara mereka bermain adalah hebat.

“Tetapi sudah tentu, Liga Perdana adalah liga yang berbeza dan kita akan lihat berapa lama masa yang diperlukan tetapi ia jelas merupakan projek jangka panjang tetapi dia boleh membantu kita dalam jangka pendek juga. Itu bagus.’

Share Post:

Related Posts