by Azhan Mohi in
Premier League

Jurgen Klopp berkata Wataru Endo membuat penampilan sulung di Liverpool dalam keadaan yang ‘mengerikan’, mengakui kedatangan baharu itu ‘sama sekali tidak tahu apa yang perlu dilakukan’ dalam situasi itu.

Pemain berusia 30 tahun itu hanya diumumkan sebagai pemain Liverpool pada hari Jumaat selepas perpindahan yang tidak dijangka dari Stuttgart.

Kapten Jepun itu segera diletakkan di bangku simpanan di Anfield pada hari Sabtu dan dimasukkan ke dalam permainan pada minit 63, menggantikan Cody Gakpo.

Penggantian itu dibuat sama seperti Diogo Jota menjadikan kedudukan 3-1 kepada Liverpool, tetapi mereka tidak begitu selesa kerana tidak lama sebelum itu Alexis Mac Allister telah dilayangkan kad merah terus.

Ia adalah 30 minit akhir yang agak huru-hara dengan Endo dibawa masuk, dan Klopp tidak menjangkakan dia akan bersinar dalam keadaan itu.

Pada penampilan sulung Endo, Klopp berkata: “Mengerikan [keadaan]. Perlawanan pertama, masuk, saya rasa kita melihat bahawa Harvey [Elliott], yang berada dalam momen yang sangat baik, turut serta dalam permainan ini dan berlari ke kiri dan kanan dan kadar denyutan jantung ialah 240.

“Hampir sama untuk Endo. Dua hari yang dia ada – tidak mengejutkan! Dia melakukannya dengan baik, tetapi dia datang ke sana dan langsung tidak tahu apa yang perlu dilakukan.

“Saya bercakap pagi ini dengannya tentang bagaimana, dengan 11 pemain, kedudukannya akan kelihatan. 4-4-1 tidak terlibat dalam perbualan kami. Itu sahaja sekarang.

“Saya tidak fikir dia banyak tidur dalam dua malam terakhir, jadi dia datang dan melemparkan semua yang dia ada ke atas padang. Itu sahaja.”

Luis Diaz membuka tirai jaringan untuk Liverpool, gol keduanya dalam dua perlawanan, dan Klopp gembira kerana pemain sayap itu cergas sepenuhnya selepas masalah kecederaan musim lalu.

“Apabila Lucho cergas, saya rasa tiada siapa yang meragui kualitinya,” kata Klopp. “Ia adalah gol luar biasa yang dia jaringkan, gol yang benar-benar luar biasa.

“Bertaraf tinggi, dalam prestasi yang sangat baik, tetapi separuh masa kedua adalah sangat sukar untuknya juga. Menjadi sebahagian daripada bahagian tengah baharu ini, itu amat sukar untuknya dan anda boleh melihatnya.

“Selain itu, selagi dia segar dan segala-galanya dia jelas hebat, hebat. Ancaman besar untuk semua orang. Dia berada dalam masa yang baik, tidak syak lagi mengenainya.”

Share Post:

Related Posts