by Azhan Mohi in
Premier League

Bekas pertahanan Liverpool, Jose Enrique menggesa kelab itu menandatangani Christian Eriksen yang telah dikaitkan dengan perpindahan ke seteru mereka, Manchester United.

Eriksen akan menjadi ejen bebas apabila kontrak jangka pendeknya di Brentford tamat pada 30 Jun, dan pemain tengah menyerang itu telah dikaitkan dengan pelbagai kelab.

Pada hari Selasa, dilaporkan bahawa pemain berusia 30 tahun itu telah menerima tawaran kontrak daripada United, dengan Erik ten Hag melihatnya sebagai alternatif kepada sasaran perpindahan pilihan pertama Frenkie de Jong yang enggan meninggalkan Barcelona.

Tetapi Enrique percaya bahawa saingan sengit United, Liverpool harus melemparkan topi mereka ke dalam gelanggang juga.

“Satu lagi pemain menarik yang boleh menjadi penyelesaian kami kepada bahagian tengah kami dan tidak membelanjakan apa-apa kerana dia [Eriksen] adalah ejen bebas,” kata pemain Sepanyol itu dalam story Instagramnya.

“Dia adalah penyelesaian jangka pendek tetapi kemudian kita boleh menunggu [Jude] Bellingham musim depan. Dia akan bermain jika dia layak bermain seperti orang lain.

“Eriksen adalah pemain terbaik dan saya percaya dia boleh bersaing untuk mendapatkan tempat permulaan dalam kesebelasan kami. Musim ini sangat panjang.

“Dia adalah pemain seperti itu, seperti Thiago, tetapi mungkin sedikit lebih menyerang. Tetapi Thiago ialah ahli silap mata kami.”

Dilaporkan pada Khamis bahawa Liverpool tidak akan menandatangani sebarang pemain lagi selepas pembelian Calvin Ramsay, dengan hampir semua bajet perpindahan mereka dibelanjakan untuk penyerang Darwin Nunez.

Bagaimanapun, Jurgen Klopp berminat untuk menambah seorang lagi pemain tengah dan gembira untuk menunggu sehingga musim panas akan datang, apabila kelab itu mempunyai lebih banyak dana, untuk membawa masuk pemain bintang seperti Bellingham dari Dortmund.

Tetapi Eriksen, yang juga telah dikaitkan untuk kekal di Brentford atau menyertai semula Tottenham, boleh memberikan pilihan jangka pendek yang bagus untuk The Reds.

Berikutan serangan jantungnya pada Euro musim panas lalu, pemain antarabangsa Denmark itu telah berusaha untuk kembali cergas sepenuhnya dan menyertai The Bees pada Februari di mana dia membuktikan dia tidak kehilangan sentuhan ajaibnya.

Dia menjaringkan satu gol dan membuat empat bantuan dalam hanya 11 perlawanan, dan sejak penampilan pertamanya di Brentford hanya Kevin De Bruyne dari Manchester City dan Martin Odegaard dari Arsenal telah mencipta lebih banyak peluang dalam Premier League.

Mengenai keutamaan Eriksen, pemain itu gembira meluangkan masanya untuk menentukan kelab seterusnya, berkata: “Saya mempunyai tawaran dan pilihan berbeza, yang kami sedang pertimbangkan, dan kemudian kami membuat keputusan.”

Share Post:

Related Posts