by Azhan Mohi in
Premier League

Pemain tengah Chelsea, Jorginho telah menjelaskan bahawa rakan sepasukan Reece James tidak meminta untuk mengambil penalti pasukan itu dalam kemenangan 3-0 ke atas Newcastle pada hari Sabtu walaupun berpeluang melakukan hatrik.

Chelsea mendominasi perlawanan di St James’ Park walaupun terpaksa menunggu sehingga separuh masa kedua untuk mencatatkan gol apabila bek kanan James melakukan percubaan kaki kiri ke belakang gawang.

Hampir 10 minit kemudian dia menjaringkan gol yang hampir sama, kali ini dengan kaki kanannya, untuk meletakkan Blues selesa di hadapan.

Pada minit ke-81, Kai Havertz dijatuhkan untuk menghadiahkan penalti kepada Chelsea dengan gol ketiga dan pengambil sepakan penalti biasa Jorginho tenang untuk menyempurnakan sepakan penaltinya.

Tetapi sejurus sebelum dia mengambil sepakan penalti, pemain Itali itu berbual ringkas dengan James – yang berpeluang melakukan hatrik – dia menegaskan pemain pertahanan itu tidak meminta untuk mengambil sepakan penalti dan hanya memberikan sokongannya.

“Jika dia bertanya, kami akan mengadakan perbualan tetapi dia tidak melakukannya,” Jorginho memberitahu ESPN Brasil selepas perlawanan. “Dia datang untuk menyokong saya.”

Bercakap mengenai gol pembukaan James, Jorginho memberitahu laman web Chelsea: “Dia hebat dengan kedua-dua kaki, jadi dia membuka permainan untuk kami dan ia hebat, ia adalah gol yang cantik.”

James, yang juga menjaringkan gol ketika menentang Norwich City hujung minggu lalu, gembira dengan dua jaringannya, memberitahu BBC Sport: “Saya fikir gol pertama mungkin adalah gol yang lebih baik pada kaki saya yang lebih lemah – ia adalah penyudah yang baik.”

Share Post:

Related Posts