by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Harry Kane kembali berlatih dan akan sihat selepas mengalami kecederaan buku lali ringan, kata penjaga gol England, Jordan Pickford.

Kane mengalami kecederaan cabaran berat daripada Morteza Pouraliganji semasa kemenangan 6-2 ke atas Iran pada hari Isnin, tidak meneruskan permainan, tetapi akhirnya digantikan oleh Callum Wilson selepas 76 minit.

Terdapat kebimbangan bahawa penyerang Tottenham itu mengalami kecederaan berpanjangan dan dia dihantar untuk imbasan, tetapi nampaknya semuanya baik-baik saja.

Pickford berkata pada sidang akhbar pada hari Rabu: “Dia baik, mungkin agak sakit, dia mengalami sedikit kecederaan tetapi dia akan baik-baik saja. Dia berada di luar latihan rumput hari ini.”

Ditanya bagaimana England akan menangani ketiadaannya jika Kane tidak dapat bermain, penjaga gol Everton itu berkata: “Semua orang memberikan segalanya apabila dia diturunkan, Callum datang mendapatkan bantuan gol dan bermain dengan baik. Semua orang berlatih dengan baik dan bekerja keras..

“Harry seorang pemain yang sukar dipercayai, dia seorang pemimpin, dia adalah kapten dan kami semua mencarinya.”

England berada dalam kedudukan yang kukuh dalam Kumpulan B selepas mereka merobohkan Iran, tetapi masih mempunyai tugas untuk dilakukan menentang Amerika pada hari Jumaat dan kemudian Wales pada hari Selasa.

Kane kelihatan ragu-ragu untuk pertembungan dengan Amerika Syarikat pada pukul 7 malam pada hari Jumaat, tetapi kemas kini Pickford mengatakan dia akan bersedia untuk bermain untuk Gareth Southgate.

Ditanya mengenai kemenangan ke atas Iran, Pickford gembira tetapi mahu memperkukuhkan pertahanannya ke hadapan selepas kecewa dengan bolos dua gol.

“Ia adalah permainan yang hebat,” katanya. “Iran sukar untuk dikalahkan dan dihancurkan. Kami sangat klinikal dalam pendekatan kami. Pemain itu cemerlang.

“Secara keseluruhan skuad kami mahu mengekalkan rekod bersih kerana kami tahu betapa pentingnya mereka dalam kejohanan.

“Kami mendahului 4-0 dan dibolosi gol mudah dan kemudian penalti itu tidak mempedulikan.

“Saya tidak akan pernah gembira melepaskan gol, tetapi kami akan membina[momentum] bertemu Amerika Syarikat dan berharap mendapat rekod bersih.”

Share Post:

Related Posts