by klasikko in
Premier League

Joe Gomez bernasib malang dengan kecederaan sebelum ini di Liverpool.

Hanya empat bulan selepas tiba di Merseyside dari Charlton Athletic pada Jun 2015, pertahanan itu mengalami kecederaan ACL hingga penghujung musim ketika bermain untuk pasukan B-21 tahun England.

Kemudian pada Disember 2018, apabila dia menjadi pilihan pertama di bawah kendalian Jurgen Klopp, Gomez mengalami patah kaki berikutan terjahan ganas oleh Ben Mee dari Burnley.

Dia tidak beraksi sehingga April tahun berikutnya, walaupun pemain berusia 25 tahun itu berjaya menemui semula kekebalannya dalam kempen Liverpool yang memenangi gelaran 2019/20.

Tetapi pada 2020/21, sumpahan Gomez muncul sekali lagi.

Semasa bertugas bersama kem England pada November 2020, dia ditimpa kecederaan tendon di lutut kirinya.

Sejak itu, Gomez mengharungi masa bermain yang terhad di Liverpool, terutamanya selepas menandatangani Ibrahima Konate dari RB Leipzig musim panas lalu.

Musim lalu, dia hanya melakukan 21 penampilan dalam semua pertandingan, dengan hanya lapan daripadanya muncul di Premier League.

Tempoh yang sukar untuk Gomez, tetapi peminat Liverpool terus percaya keupayaan besar terhadap pertahanan serba boleh itu dan mahu dia kekal di kelab untuk masa hadapan.

Berdasarkan rakaman Gomez baru-baru ini dalam latihan, mudah untuk melihat mengapa The Kops masih menyokongnya.

Dalam video yang dimuat naik ke media sosial, bek England itu kelihatan seperti pemain yang dilahirkan semula kerana dia menghalang gerakan Darwin Nunez dan Luis Diaz semasa sesi latihan.

Jika dia mampu kekal cergas untuk musim depan, pilihan Liverpool di bahagian bek tengah akan sangat bagus.

Virgil van Dijk, Joel Matip, Konate dan Gomez sebagai pilihan, itu seperti tidak masuk akal dan mungkin posisi pertahanan terbaik di EPL.

Gomez merupakan bek tengah zaman moden yang sempurna.

Dia mempunyai rentak yang sesuai dengan seorang pemain sayap, cukup tinggi untuk memenangi kebanyakan perebutan udara danmampu mengekang asakan penyerang lawan.

Baru-baru ini Gomez menandatangani lanjutan kontrak di Liverpool sehingga 2027, yang pastinya membuatkan Klopp sangat gembira.

Share Post:

Related Posts