by Azhan Mohi in
Premier League

David James berkata adalah ‘mudah’ untuk Raheem Sterling kekal di Manchester City tetapi menegaskan perpindahan ke Real Madrid atau Chelsea tidak akan menjejaskan kerjayanya atau menjejaskan harapan Piala Dunianya.

Sterling telah menjadi tonggak utama di Etihad sejak perpindahan £50 juta dari Liverpool pada 2015, menjaringkan 131 gol dalam 339 penampilan untuk City.

Pemain berusia 27 tahun itu memenangi kejuaraan Liga keempatnya musim ini, dia juga telah menggondol empat Piala EFL dan Piala FA sejak meninggalkan Anfield.

Pengaruh Sterling di Manchester City nampaknya semakin merosot, dan dia bermain dalam kemenangan hari terakhir ke atas Aston Villa dan kedua-dua kekalahan separuh akhir Liga Juara-Juara kepada Real Madrid dari bangku simpanan.

Sterling kini mempunyai keputusan besar yang perlu dibuat ketika dia memasuki 12 bulan terakhir kontraknya dan boleh membuat keputusan untuk pergi ketika Real Madrid dan Chelsea mempertimbangkan untuk beliau.

Ditanya sama ada Sterling patut menyertai salah satu juara Eropah baru-baru ini atau kekal di Manchester City, James memberitahu GGRecon: “Jawapan mudahnya, kekal di Man City!

“Pertama sekali anda akan berpeluang memenangi trofi.

“Dia mendapat minit permainan, seperti yang saya katakan, dengan penggiliran, Raheem adalah salah seorang daripada pemain yang bermain 24, 25 perlawanan liga

“Anda akan mendapat masa tetap yang cukup di sisi yang berjaya. Ia akan menjadi sedikit sesak sebelum Piala Dunia tetapi dalam masa itu anda akan mendapat masa permainan yang mencukupi.

“Rehat yang cukup saya berpendapat, untuk menjadi lebih bertenaga untuk Piala Dunia.

“Mengenai Real Madrid, saya tidak mengenali Raheem secara peribadi jadi jawapannya dengan mudah boleh menjadi ya, berkaitan dengan personalitinya dan apa yang diperlukan oleh Real Madrid.

“Tetapi satu perkara yang kami lihat dan banyak perbualan dari Paris adalah mengenai apa itu pemain Real Madrid, dan bukan hanya seseorang yang mahir yang boleh menjaringkan beberapa gol.

“Anda pada asasnya perlu memberi komitmen kepada kelab bola sepak, dan semuanya berada di luar padang. Jika anda bukan pemain seperti itu, anda tidak akan bekerja di Real Madrid.

“Adakah Raheem mampu memberi komitmen dan meletakkan dirinya sebagai Real Madrid, bukannya hanya bermain untuk kelab? Jika itu yang berlaku, dan saya suka fikir jawapannya adalah ya, maka, pergi dan lakukannya.

“Kami bercakap tentang kelab besar di dunia tetapi Real Madrid berada di sana dengan yang terbesar. Ramai orang berkata bahawa Real Madrid adalah kelab bola sepak terbaik untuk bermain.

“Saya tahu ada hujah untuk Manchester United dan Liverpool, tetapi nampaknya ada sesuatu tentang Real Madrid yang sedikit berbeza.”

Share Post:

Related Posts