by Azhan Mohi in
Premier League

Bekas pertahanan Chelsea, Glen Johnson telah memberi amaran kepada pengurus Thomas Tuchel bahawa dia mungkin ‘menyesal’ menjual penyerang Armando Broja, jika pemain Albania itu dibenarkan mendapatkan perpindahan sebelum tamat jendela perpindahan musim panas.

Broja menghabiskan musim lalu secara pinjaman di Southampton, menjaringkan sembilan gol dalam 38 penampilan dalam semua pertandingan.

Dia telah dikaitkan dengan perpindahan ke kelab Premier League termasuk West Ham United, Newcastle United, dan Everton sejak akhir kempen.

Pemain berusia 20 tahun itu telah berada di dalam Chelsea sejak 2009, tetapi hanya pernah membuat satu penampilan pasukan utama untuk kelab itu, masuk sebagai pemain gantian untuk Olivier Giroud dalam kemenangan Liga ke atas Everton pada Mac 2020.

Pemain antarabangsa Albania dengan empat gol dalam 14 penampilan yang dilahirkan di Slough, Broja juga menghabiskan satu musim secara pinjaman dengan Vitesse Arnhem pada 2020/21, menjaringkan 11 gol dalam 34 perlawanan.

Kini, Johnson berkata dia percaya bahawa The Blues tidak sepatutnya menjualnya melainkan tawaran wang besar dibuat.

“Saya fikir, kerana senario itu, mereka akan menyesal melepaskan Broja kerana mereka tidak menjualnya dengan wang yang besar,” jelas Johnson kepada The Games Cabin.

“Mereka membiarkan seorang pemain yang berpotensi hebat pergi tanpa membenarkan kelab lain memecahkan wang. Anda tidak akan membeli pemain dengan jumlah wang yang sama untuk kualiti yang serupa atau lebih baik.

“Anda juga boleh mengekalkan dia dan bekerja dengan apa yang anda ada. Jika anda akan mencari penjaring terkenal sekarang, ia akan menelan kos jumlah wang. Anda tidak akan mendapatkannya dengan harga £30 juta bukan? Mereka lebih baik bekerja dengan apa yang mereka ada daripada menjualnya dengan harga yang agak murah.

Bagi Johnson, Broja boleh digunakan untuk Chelsea dalam kempen yang akan datang, dan potensi gol yang akan dijaringkannya di Stamford Bridge adalah lebih bernilai daripada bayaran yang akan dibawa oleh jualan.

“Saya tidak yakin sepenuhnya Broja boleh menjadi penjaring gol Liga yang cemerlang tetapi dia bagus di depan gol dan dia pasti boleh menamatkannya,” tambah Johnson.

“Saya hanya mengharapkan dia menjaringkan banyak gol dengan peluang yang akan dicipta oleh Chelsea. Jelas sekali terdapat tanda tanya besar, pastinya. Saya lebih suka mengekalkannya untuk tanda tanya itu kemudian membelanjakan £80 jura – £100 juta untuk seseorang yang juga mempunyai tanda tanya itu.”

Chelsea telah pun membenarkan Romelu Lukaku kembali ke Inter Milan secara pinjaman pada musim panas ini, manakala penyerang England, Raheem Sterling telah dibawa masuk dari Manchester City dengan harga £45 juta.

Share Post:

Related Posts