by Azhan Mohi in
Premier League

Gabriel Jesus mengakui dia ‘kecewa’ kerana dikeluarkan pada tanda sejam selepas membintangi kemenangan 4-1 Arsenal ke atas Leeds United.

Pemain antarabangsa Brazil itu memulakan perlawanan Liga pertamanya sejak November setelah pulih sepenuhnya daripada kecederaan lutut yang dialaminya di Piala Dunia.

Dalam ketiadaannya, orang-orang seperti Eddie Nketiah dan pemain Januari Leandro Trossard telah mengisi kekosongan, tetapi pembelian £45 juta musim panas dari Manchester City mengingatkan penyokong Arsenal apa yang telah mereka rindukan dengan persembahan yang menghancurkan pada hari Sabtu.

Jesus membuka jaringan menerusi sepakan penalti pada separuh masa pertama, gol pertamanya dalam 17 perlawanan untuk kelab dan negara, dan menjaringkan gol keduanya dari jarak dekat sejurus sebelum Mikel Arteta memutuskan untuk menamatkan petangnya lebih awal.

Dengan hatrik kemungkinan yang berbeza, Jesus sedikit tidak berpuas hati kerana terpaksa memberi laluan tetapi menegaskan dia bersedia untuk bermain penuh 90 minit sebelum perjalanan hujung minggu depan ke Anfield.

“Seperti setiap pemain, anda tidak pernah tidak menghormati pengurus. Mikel tahu bagaimana saya sangat menghargainya dan bagaimana saya menghormatinya dan juga pasukan,” kata Jesus kepada laman web rasmi Arsenal.

“Jelas sekali setiap pemain mahu bermain selama 90 minit penuh dan saya rasa saya sudah bersedia untuk bermain lebih banyak tetapi apabila ada pengadil datang dan berkata anda akan keluar saya agak kecewa kerana saya mahu bermain.

“Tetapi sudah tentu saya menghormati tuan dan menghormati pemain lain juga. Jadi ia hanya 60 minit tetapi saya sangat menikmatinya.”

Sementara itu, Arteta sangat teruja melihat pemain No.9nya kembali dalam senarai penjaring selepas ketiadaannya yang berpanjangan akibat kecederaan.

Dia berkata: “Saya gembira untuknya. Mereka semua bertepuk tangan untuknya dan dia telah bekerja keras sejak empat atau lima bulan lalu dengan banyak sokongan jelas daripada pasukan dan kakitangan.

“Hari ini dia berhak mendapat peluang untuk bermula dan dia merebut peluang itu dengan penuh keyakinan dan menjaringkan dua gol yang sangat penting.”

Share Post:

Related Posts