by Azhan Mohi in
Premier League

Jesse Lingard berkata tempat latihan dan kemudahan Manchester United ‘berbatu-batu jauh di belakang’ pesaing mereka dan telah menyokong kritikan Cristiano Ronaldo mengenai kelab itu.

Bintang Portugal itu memberikan temu bual hebat dengan Piers Morgan tahun lalu – yang akhirnya membawa kepada penamatan kontraknya – di mana dia mendakwa terdapat ‘tiada kemajuan’ sejak dia meninggalkan Old Trafford pada 2009.

“Tiada apa-apa yang berubah sejak saya pergi,” katanya. “Kolam renang, jakuzi, malah gim, malah beberapa teknologi.

Malah tukang masak yang saya hargai, orang yang comel. Saya fikir saya akan melihat teknologi baharu, infrastruktur.

Saya melihat perkara yang saya lihat semasa saya berumur 20 tahun.”

Produk akademi Lingard, yang menghabiskan lebih dua dekad di kelab itu sebelum menyertai Nottingham Forest pada musim panas, kini menyokong penilaian Ronaldo terhadap United dan merasakan mereka sangat memerlukan pemodenan di luar padang.

Bercakap di Diari podcast CEO, Lingard berkata: “Anda tahu apa itu, saya fikir mereka sangat ketinggalan dengan segala-galanya.

“Anda melihat kemudahan [Manchester] City, anda melihat kemudahan Tottenham apabila kami pergi ke sana dengan England dan berlatih di Tottenham, seperti orang ramai di hadapan.

“Malah sisi sosial perkara dan itu. Saya pergi kepada mereka seperti 2017 tentang YouTube dan melakukan kandungan, tetapi mereka sangat ketinggalan dalam segala-galanya.

Saya hanya mahu mereka mendapat maklumat terkini dengan perkara-perkara baru yang sedang berlaku, perkara-perkara yang muncul. Anda perlu relevan, anda perlu kekal relevan.”

Ditanya secara khusus mengenai dakwaan Ronaldo, Lingard menyambung: “Ya, dan dia pergi [kali pertama] tahun lalu!

Anda mahukan perkara terbaik, terutamanya kerana United adalah salah satu kelab terbesar di dunia. Anda mahu yang terbaik untuk yang terbaik.

“Sudah tentu anda mahukan makanan yang terbaik dan anda mahukan kolam renang dan jakuzi dan sauna, yang masih ada tetapi [ia sepatutnya] lebih moden.

Permodenkan, kerana anda melihat kemudahan City dan anda berfikir, “Sedarlah, dapatkan maklumat terkini!” kerana mereka jauh ketinggalan pada masa ini.”

Dia meneruskan: “Mereka hanya ketinggalan secara umum. Pada masa dahulu kami mempunyai pingpong, kolam renang, papan dart, dan ia akan membuatkan anda gembira secara mental dan sebagainya.

Tetapi tidak lagi, tidak ada bilik permainan atau apa-apa. Anda masuk, anda berlatih dan anda pulang.

“Kadang-kadang anda mahu tinggal di padang latihan, bermain dart dengan budak-budak, bermain pingpong dengan pemain.

Tetapi seperti yang saya katakan, mereka hanya perlu mengejar sedikit lagi dan menjadi lebih moden.

Mereka menukar kantin tetapi untuk menjadi relevan dan kekal pada zaman ini, anda perlu menjadi lebih moden.”

“Kami hanya ketinggalan dalam banyak perkara, dan anda mahukan perkara moden, anda mahu perkara yang muncul pada masa itu.

Tetapi kami tidak tahu siapa yang membuat keputusan mengenai menukar tempat latihan atau perkara seperti itu.

Mereka perlu mengejar sedikit masa, apabila anda melihat apa yang City lakukan: tempat latihan yang segar, kemudahan terbaik, tiada siapa yang bercakap kembali dalam akhbar tentang pasukan.”

Share Post:

Related Posts