by klasikko in
Piala Dunia

Bintang England dan Tottenham Hotspur, Eric Dier memberi respon terhadap pengharaman alkohol di Qatar yang diumumkan hanya 48 jam sebelum Piala Dunia bermula.

Walaupun Budweiser adalah rakan kongsi rasmi untuk Piala Dunia, Qatar memutuskan untuk melarang penjualan alkohol di dalam dan sekitar stadium.

Ini menimbulkan kemarahan besar di kalangan peminat bola sepak tetapi ramai yang merasakan ia bukanlah satu isu besar ermasuklah Eric Dier.

Pertahanan itu menyatakan bahawa sumber hiburan sepatutnya adalah bola sepak di atas padang dan alkohol bukanlah satu keperluan.

“Saya merasakan kamu semua boleh bergembira dengan atau tanpa alkohol terlebih dahulu. Bagi saya itu penting.

“Saya rasa Aaron Ramsdale menjawab dengan baik semalam, terpulang kepada kami di atas padang untuk membawa hiburan.

“Dalam mana-mana perlawanan bola sepak yang saya mainkan, hiburan datang daripada gaya permainan dan jenis permainan.

“Terpulang kepada kami sebagai satu pasukan dan setiap pasukan dalam kejohanan untuk membawa bola sepak yang hebat dan perlawanan yang menarik.

“Itulah yang akan mewujudkan suasana hebat di stadium.

“Bola sepak adalah perkara paling penting untuk menciptanya. Pemain dan peminat memberi antara satu sama lain dan kita harus menjadi orang yang memulakannya.

“Saya rasa bola sepak adalah perkara asas dalam mewujudkan persekitaran itu.”

Qatar memberi jaminan kepada mereka yang melancong untuk Piala Dunia bahawa Budweiser Zero iaitu minuman tidak beralkohol masih boleh dibeli dan diminum.

Ia juga dilaporkan oleh Sky Sports bahawa larangan alkohol yang dilaksanakan bukan untuk mereka yang berada di dalam jawatan korporat tetapi akan dijual pada harga yang sangat mahal.

Tiket untuk hospitaliti korporat dianggarkan antara £2,522 hingga £4,000 yang akan membolehkan peminat menikmati minuman beralkohol premium dan makanan yang lazat.

Ia juga disahkan oleh ketua Piala Dunia Qatar bahawa peminat mabuk akan dihantar ke ‘zon khusus’. Encik Al Khater berucap:

“Terdapat rancangan untuk orang ramai sedar jika mereka telah minum secara berlebihan.

“Ia adalah tempat untuk memastikan bahawa mereka menjaga diri mereka selamat dan tidak akan membahayakan orang lain.”

Share Post:

Related Posts