by Azhan Mohi in
Premier League

Jamie Carragher masih menjangkakan Liverpool akan menamatkan saingan Liga di atas Manchester United dan Chelsea dan menduduki tempat empat teratas walaupun permulaan mengejutkan musim ini.

Pasukan Jurgen Klopp dijangka menikmati satu lagi musim yang berjaya selepas menamatkan satu mata di belakang Manchester City musim lalu, mara ke final Liga Juara-Juara dan memenangi dua trofi domestik.

Tetapi The Reds hanya memenangi satu pertiga daripada perlawanan liga mereka untuk tergelincir ke tangga kesembilan, lapan mata di luar tempat empat teratas dan 15 mata di belakang pendahulu Liga, Arsenal.

Liverpool keciciran mata kepada Fulham, Crystal Palace, Everton dan Brighton ldan mengalami kekalahan mengejut kepada Nottingham Forest di tangga bawah dan Leeds United yang bergelut dalam dua perlawanan terakhir mereka.

Prestasi kelab Anfield itu telah meletakkan pengurus Klopp di bawah tekanan tetapi Carragher masih percaya Liverpool boleh mengelak kempen buruk dengan mendaki melebihi Manchester United dan Chelsea dan ke tempat empat teratas.

Dia menjangkakan Manchester City akan mempertahankan kejuaraan dan pendahulu semasa Arsenal – yang dia katakan dia ‘suka menonton’ – untuk menduduki tempat kedua.

Legenda Liverpool, Carragher telah menyokong Tottenham, Antonio Conte untuk kekal di tempat ketiga di hadapan pasukan Klopp, dengan Chelsea dan Man United terlepas dalam ramalan empat teratasnya.

“Saya fikir kelab utara London [Arsenal dan Tottenham] akan menyertainya sekarang, saya benar-benar percaya itu,” katanya kepada Daily Mirror.

“Saya suka menonton Arsenal, mereka hampir menjadi pasukan kegemaran saya untuk ditonton musim ini.

“Saya rasa Liverpool akan masuk ke sana lebih awal daripada Chelsea dan Man United dan kemudian dua kelab utara London akan bersama Man City.

“Tetapi saya fikir ia akan menjadi pertarungan yang berterusan dan sebagai penyokong Liverpool jika anda menawarkan saya tempat keempat sekarang saya akan menggigit tangan anda.

Ramalan enam teratas Jamie Carragher
Manchester City
Arsenal
Tottenham
Liverpool
Chelsea
Manchester United

“Saya rasa Liverpool berada dalam perjuangan yang tepat untuk itu dan mereka boleh menduduki tempat keenam dengan mudah. Tetapi saya fikir Liverpool akan kekal di sana dan saya fikir pada separuh kedua musim ini kita perlu melihat Liverpool lama pada satu peringkat.

“Apabila Liverpool kembali kepada perkara itu, ia terlalu berat untuk semua orang dalam liga ini, kecuali Man City. Tetapi jika mereka tidak kembali kepada konsistensi itu, ia akan menjadi sukar untuk mereka.”

Liverpool menaikkan mood di Anfield dengan kemenangan 2-0 Liga Juara-Juara ke atas Napoli pada malam Selasa dan kini mengalihkan perhatian mereka kepada pertembungan Liga menentang Tottenham hujung minggu ini.

Share Post:

Related Posts