by Azhan Mohi in
Premier League

Arsenal mesti melakukan segala-galanya untuk mengekalkan persaingan kejuaraan Liga mereka dan tidak membenarkannya terlepas seperti yang dilakukan oleh pesaing utara London mereka pada masa lalu, kata Jamie Carragher.

The Gunners mendahului lima mata di puncak carta Liga selepas permulaan yang luar biasa musim ini yang menyaksikan mereka memenangi 12 daripada 14 perlawanan pertama mereka.

Ia telah berjalan dengan cemerlang untuk Mikel Arteta dan anak buahnya, tetapi kecederaan kepada penyerang bintang Gabriel Jesus di Piala Dunia telah menyukarkan usahanya.

Pemain Brazil itu akan diketepikan selama beberapa minggu selepas pembedahan lutut, dengan tarikh kembali yang belum diketahui, yang menyebabkan Arsenal berada dalam kedudukan sukar menjelang jendela perpindahan Januari.

Mereka akan memikirkan sama ada mahu membeli penyerang lain atau mempercayai Eddie Nketiah untuk menggantikan Jesus sehingga dia cergas semula, dengan bekas pemain Manchester City itu berpotensi kembali pada Februari.

Ia adalah situasi yang sukar, tetapi Carragher merasakan Arsenal boleh belajar daripada saingan hebat mereka, Tottenham, yang mendapati diri mereka mencabar untuk gelaran beberapa kali sepanjang dekad yang lalu, tetapi kekurangan pelaburan pada perkara-perkara penting merugikan mereka, menurut legenda Liverpool. .

“Arsenal harus belajar daripada kesilapan yang dilakukan pesaing utara London mereka ketika mereka berada dalam kedudukan yang sama di bawah Mauricio Pochettino dan Harry Redknapp,” tulis Carragher dalam The Telegraph.

“Kedua-dua pasukan Tottenham mereka mempunyai peluang besar untuk memenangi liga pada ketika musim ini.

“Pada Januari 2012 dan 2016, Spurs adalah pesaing yang tulen, satu kualiti yang menarik diri daripada meneruskan momentum mereka.

“Skuad Redknapp tersingkir untuk menduduki tempat keempat dengan baik di belakang Manchester City, tetapi Pochettino boleh menghalang Leicester City ke kejuaraan Liga dengan lebih banyak sokongan pengurusan. Daniel Levy memihak kepada jangka panjang di sini dan sekarang dan Spurs menghiburkan diri mereka dengan idea bahawa, walaupun mereka tewas kepada Claudio Ranieri, bidaan kejuaraan lain akan menyusul. Realitinya – sebagai sebuah kelab – mereka melepaskan peluang terbaik mereka dalam beberapa dekad untuk menjadi juara.

“Walaupun perancangan jangka panjang mereka telah membawa mereka sejauh ini, Arsenal tidak akan mahu menoleh ke belakang dengan perasaan yang sama “seandainya” dalam masa enam bulan.”

Arsenal kembali beraksi dalam Liga apabila melayan kunjungan West Ham pada Boxing Day.

Share Post:

Related Posts