by Azhan Mohi in
Premier League

Jamie Carragher telah mendedahkan sebab pelik dia disekat daripada menemu bual David Silva oleh juara Premier League itu di tengah-tengah ketegangan yang membara antara Manchester City dan Liverpool.

Permusuhan antara dua gergasi bola sepak Inggeris memuncak hujung minggu lalu selepas skuad kendalian Jurgen Klopp menamatkan permulaan tanpa kalah City untuk musim baharu selepas kemenangan 1-0 di Anfield.

Klopp dilayangkan kad merah pada peringkat penutup kerana membuat bantahan dengan pengadil garisan, manakala rakan sejawatannya, Pep Guardiola membenarkan emosinya menguasai dirinya, menggembirakan penyokong tuan rumah selepas melihat apa yang dia fikirkan sebagai gol pembukaan pertandingan itu diketepikan oleh VAR.

Selepas permainan itu muncul laporan tentang nyanyian jahat Hillsborough yang dinyanyikan oleh peminat City, manakala pintu tandas disapu dengan grafiti yang menyinggung perasaan dengan Liverpool mengecam tindakan minoriti penyokong dalam satu kenyataan yang tegas.

Sementara itu, Klopp telah mengambil tindakan undang-undang selepas dia dituduh xenofobia dan mencetuskan ketegangan antara penyokong lawan dengan menunjukkan bahawa Liverpool, dan seluruh bola sepak dunia, tidak dapat bersaing dari segi kewangan dengan kelab bola sepak milik kerajaan seperti City, Newcastle. United dan Paris Saint-Germain.

Carragher, yang menulis untuk Daily Telegraph, tidak dapat mengira bagaimana City boleh mengambil pusing dengan penilaian Klopp tentang kelebihan kewangan yang mereka nikmati.

Dia menulis: “Untuk menyamakan apa yang City dan Paris Saint-Germain telah lakukan – dan apa yang Newcastle United ingin lakukan – dengan apa yang mungkin untuk kelab lain adalah satu penghinaan kepada kecerdasan semua orang, tidak kira berapa banyak ‘perbelanjaan bersih’ atau angka gaji. Tiga kelab berdiri berasingan kerana mereka disokong oleh kekayaan negara yang bermakna tiada prospek rizab tunai mereka kehabisan.

“City akan sentiasa berjalan apabila Haaland seterusnya berada di pasaran. Jika atas sebab tertentu mereka menandatangani pemain Norway itu tidak berhasil, mereka akan menggunakan sumber mereka untuk menandatangani penyerang lain pada musim panas depan, terus melabur untuk melindungi status mereka. Untuk jangka masa panjang, pertaruhannya tidak begitu tinggi untuk mereka jika dibandingkan dengan majoriti yang tahu jika mereka tersilap mungkin mengambil masa bertahun-tahun untuk membina semula.

“Itulah sebabnya kelab yang memulakan pembinaan yang perlahan dan mantap – seperti Liverpool dan Arsenal – dipuji sebagai templat yang lebih realistik dan mampan untuk semua orang. Liverpool tidak mampu membeli penyerang £85 juta lagi pada musim panas depan jika perjanjian Darwin Nunez gagal.”

Carragher juga menuduh City paranoia dan mendedahkan dia tidak mendapat peluang untuk bercakap dengan Silva sebelum pemergiannya dari kelab selepas sedekad menyinari Premier League.

Dia menambah: “Sejak bekerja dalam media, saya telah mengalami paranoia City.

“Selama bertahun-tahun saya telah menggunakan platform saya di Sky Sports dan dalam ruangan ini untuk menunjukkan rasa hormat saya kepada pengurus dan pemain City. Baru-baru ini minggu lepas saya menulis De Bruyne boleh menjadi pemain tengah terhebat Premier League, dan berkata Haaland menakutkan pemain .

“Sebelum pemergian David Silva di City, saya menulis bagaimana dia adalah salah seorang pemain Premier League kegemaran saya. Saya ingin menemu bual Silva sebelum dia meninggalkan bola sepak Inggeris, menyedari kepercayaan City bahawa pesaing mereka menerima liputan media yang lebih baik.

“Apabila diberitahu tentang permintaan saya, maklum balas City ialah mereka tidak akan memberikan temu duga seperti itu kepada saya kerana ‘saya memakai bawal merah’. Setiap bekas pemain dalam media mahu pasukan mereka menang tetapi tidak ada kelab lain yang bertindak balas kepada saya dengan cara ini.”

Share Post:

Related Posts