by Azhan Mohi in
Premier League

James Milner mencapai pencapaian luar biasa Premier League pada hari Sabtu ketika Liverpool menewaskan Southampton 3-1 di Anfield.

Gol Roberto Firmino dan dua gol daripada Darwin Nunez sudah cukup untuk The Reds melakar kemenangan dalam perlawanan terakhir mereka sebelum rehat Piala Dunia.

Milner dimasukkan pada minit ke-68 untuk Harvey Elliott, dalam permainan yang tidak akan dilupakan oleh pemain berusia 36 tahun itu.

Dia menjadi pemain keempat dalam sejarah bermain 600 perlawanan Premier League, selepas Gareth Barry (653), Ryan Giggs (632) dan Frank Lampard (609).

Pemain tengah yang tidak kenal lelah itu telah mengharungi kerjaya yang luar biasa, sarat trofi setakat ini termasuk kejuaraan Premier League dan kejayaan Liga Juara-Juara bersama Liverpool.

Bekas pemain antarabangsa England itu membuat penampilan sulung profesionalnya pada 2002 bersama Leeds berusia 16 tahun dan sejak itu bermain untuk Newcastle, Aston Villa, Manchester City dan The Reds di liga utama.

“Anda melihat seseorang seperti Ben Doak datang pada malam yang lain pada usia yang sama dan melakukannya dengan baik. Mudah-mudahan mereka boleh mempunyai kerjaya yang panjang seperti saya,” Milner memberitahu BBC Sport selepas Southampton.

“Ia satu angka yang besar bukan? Ia sukar dipercayai. Ia adalah masa yang sangat lama.

“Semoga saya akan bermain sedikit golf dan berehat sedikit [semasa rehat Piala Dunia] – tetapi tidak terlalu lama kerana apabila anda semakin tua, tempurung lutut anda menjadi sedikit! Ini tentang mendapatkan keseimbangan itu dengan betul.”

Milner, yang akan berusia 37 tahun pada Januari, akan tamat kontrak pada penghujung musim ini, dan sementara kemampuannya di atas padang tidak begitu baik seperti ketika kemuncaknya, kerjanya di padang latihan dan bilik persalinan adalah sentiasa difikirkan baik.

“Hanya pemain keempat yang mencapai 600 perlawanan?’ kata Jurgen Klopp yang terkejut dalam sidang media selepas perlawanannya.

“Stevie [Gerrard] tidak mencapai 600? Menarik. Banyak perkara perlu disatukan. Anda perlu menjadi seorang profesional atas, atas, atasan. Milly adalah.

“Saya sangat bangga berada di sekelilingnya. Seorang pemain dan orang yang luar biasa. Penting untuk segala-galanya.”

Share Post:

Related Posts