by Azhan Mohi in
Premier League

Gabby Agbonlahor telah menggesa peminat untuk menyokong Jadon Sancho dan telah menawarkan beberapa pandangan tentang mengapa dia bergelut di Manchester United.

Erik ten Hag berkata minggu ini bahawa Sancho ‘fizikal dan mental’ bergelut dan mengakui dia tidak pasti bila dia akan bersedia untuk kembali ke tugasan pasukan utama.

Sancho, yang melengkapkan perpindahan £73 juta ke Old Trafford dari Borussia Dortmund pada musim panas 2021, kelihatan bersedia untuk menikmati musim cemerlang di United selepas menjaringkan tiga gol sebelum rehat antarabangsa September.

Tetapi bos United Ten Hag berkata dia melihat kemerosotan dalam prestasi Sancho selepas dia terlepas pandang untuk mendapat tempat dalam skuad England kendalian Gareth Southgate untuk perlawanan Liga Negara-Negara sebelum Piala Dunia.

Sancho, yang kemudiannya diketepikan daripada skuad Piala Dunia Three Lions, terlepas empat perlawanan terakhir United sebelum rehat pertengahan musim untuk Qatar 2022 dan tidak hadir dalam jelajah dua perlawanan kelab itu baru-baru ini di Sepanyol ketika dia menjalani program kecergasannya sendiri.

“Apabila anda mula memadamkan siaran Instagram anda, ada sesuatu yang tidak… ada sesuatu yang mengecewakan anda – anda bukan diri anda sendiri,” Agbonlahor memberitahu talkSPORT.

“Untuk dia tidak bersama Manchester United dan berlatih dengan mereka, saya fikir ia lebih mental daripada fizikal. Saya rasa kesihatan mentalnya tidak berada di tempat yang betul.

“Saya fikir ia agak kedua-duanya, kurang keyakinan tetapi dia berasa kecewa.

“Dia mungkin terfikir sendiri, dia adalah anak muda yang bermain bola sepak terbaiknya di Borussia Dortmund, dia mendapat langkah besar, dia bermain untuk England dan tiba-tiba dia terkeluar daripada skuad, melihat rakan-rakannya pergi ke Piala Dunia.

”Ia mungkin telah menjejaskannya. Dia memerlukan sokongan di sekelilingnya. Kesihatan mental adalah untuk semua orang, anda tidak boleh memilih dan memilih.

“Orang ramai berkata kerana anda membuat wang tertunggak kesihatan mental anda sepatutnya baik, anda seorang jutawan.

“Tetapi dia jelas bergelut, dia memerlukan sokongan keluarga dan rakan sepasukannya dan dia memerlukan orang ramai untuk berada di sana untuknya.

“Dia melakukan perkara yang betul yang keluar dari media sosial. Kadang-kadang apabila anda tidak bermain bola sepak terbaik anda dan peminat melihat anda masih menikmati kehidupan, pergi ke sini, pergi ke sana… anda perlu berhenti memberi mereka peluru.

“Di sebalik tabir dia mungkin mempunyai jurulatih peribadinya sendiri, cuba memulihkan kecergasannya dan kesihatan mentalnya kembali ke landasan yang betul.”

Share Post:

Related Posts