by Azhan Mohi in
Premier League

Jack Wilshere telah mempersoalkan keputusan Gareth Southgate untuk menunjukkan kepercayaan kepada Harry Maguire dan memasukkan kapten Manchester United itu dalam skuad Piala Dunianya.

Bekas bintang Leicester City itu telah menjadi tonggak utama di bawah Southgate dan memainkan peranan penting dalam perjalanan Three Lions ke final EURO 2020.

Walaupun dia tidak aktif, Maguire telah disenaraikan dalam skuad 26 pemain Southgate untuk Qatar pada Khamis dan dijangka bermula pada perlawanan pertama England menentang Iran minggu depan.

Wilshere bimbang kelemahan pemain berusia 29 tahun itu mungkin terdedah dan lebih suka melihat Fikayo Tomori, yang cemerlang untuk AC Milan sejak meninggalkan Chelsea, dipilih sebaliknya.

Dia memberitahu talkSPORT: “Ia sukar kerana saya dapat melihat pengurus kelab mempunyai pilihan, tetapi saya fikir sukar untuk melakukannya di peringkat antarabangsa.

“Pertama, anda tidak banyak melihat mereka. Saya sedang mendengar rancangan itu ketika saya memandu dan Adrian Durham berkata bahawa apabila dia bermain untuk England dia tidak salah dan dia betul, tetapi saya rasa itu tidak cukup untuk meletakkan anda dalam kesebelasan utama.”

“Dia akan bermain. Harry akan bermain, itu hampir 100 peratus kerana cara Gareth melihatnya.

“Adalah sukar untuk mempunyai kegemaran di peringkat antarabangsa. Dia jelas tidak bermain di Manchester United atas sebab tertentu, pengurus telah masuk dan dia melihat bahawa dia tidak cukup bagus untuk bermain dalam pasukan itu, tetapi dia cukup bagus untuk bermain dalam pasukan England, jadi sukar untuk mencari keseimbangan itu.

“Saya tidak pasti sama ada saya akan memainkannya atau tidak. Jika dia bermain, dia perlu bermain dalam tiga bek, tetapi ada bek tengah lain di hadapannya, terutamanya Tomori yang tidak berada di dalam pesawat. Dia pasti mendahuluinya.”

Ketiadaan Tomori turut dipersoalkan oleh bekas rakan sepasukan Wislhere di England, Rio Ferdinand, yang memberitahu LIMA: “Perkara terbesar yang saya ingin tahu ialah apa yang dikatakan kepadanya. Kenapa dia tidak diambil dan apakah sebabnya?

“Saya fikir itu penting kerana saya masih ingat apabila saya diberitahu saya tidak akan pergi oleh Kevin Keegan [pada EURO 2000] dan ‘jika anda Brazil, Itali atau Jerman, anda akan bermain dengan kira-kira 20 caps sekarang’.

“Saya duduk di sana keliru memikirkan bahawa kita jauh di belakang pasukan itu, tetapi apa yang saya akan katakan kepada pemain-pemain yang kecewa pada masa ini ialah ini adalah masa di mana anda meletakkan muka pengurus di dinding, setiap dinding di dalam anda. rumah, dan anda menggunakannya sebagai bahan bakar. Itulah yang saya fikirkan.”

Share Post:

Related Posts