by Azhan Mohi in
Piala Dunia

Bekas pemain Arsenal dan England, Jack Wilshere telah memberi amaran kepada Three Lions supaya berhati-hati terhadap bintang Senegal Ismaila Sarr apabila kedua-dua pasukan bertemu dalam pusingan 16 Piala Dunia 2022.

England akan menentang Senegal pada hari Ahad, dengan pasukan kendalian Gareth Southgate dijangka mara ke suku akhir di Qatar.

Pasukan lawan tidak boleh, dan tidak akan dipandang remeh, dengan juara Piala Negara-Negara Afrika 2022 menikmati kejohanan yang mengagumkan setakat ini.

Selepas kekalahan tipis lewat kepada Belanda, Senegal menewaskan Qatar 3-1 dan Ecuador 2-1 untuk layak dari Kumpulan A – semuanya tanpa kapten dan azimat mereka Sadio Mane, yang cedera pada malam kejohanan.

Ia membuktikan walaupun tanpa bintang Bayern Munich itu, skuad mereka masih penuh dengan pemain serangan berbahaya, tidak kurang juga Sarr yang menjaringkan penalti dalam kemenangan penting menentang Ecuador.

Pemain sayap berusia 24 tahun itu sepatutnya dikenali ramai oleh pasukan England, setelah bermain untuk Watford dalam Premier League dan Championship sejak 2019.

“Saya mempunyai seorang kawan yang menjadi tukang urut di Watford di mana pemain sayap Senegal Ismaila Sarr bermain,” Wilshere, yang memenangi 34 caps untuk England antara 2010 dan 2016, menulis untuk The Sun.

“Dia berkata dia tidak pernah melihat sesiapa secepat Sarr. Dia juga lebih baik dari segi teknikal, itulah sebabnya banyak pasukan Premier League menyukainya.

“Dia pastinya salah seorang yang perlu kita tonton dalam serangan balas.”

Sarr telah menjaringkan 30 gol dan 21 assist untuk Hornets sepanjang tiga setengah musim yang lalu, dan telah dikaitkan dengan perpindahan ke kelab Inggeris yang lebih besar termasuk Manchester United, Liverpool, Aston Villa dan Crystal Palace.

Namun buat masa ini, dia hanya berharap untuk menimbulkan kekecewaan di Qatar dan menambah 11 golnya dalam 51 penampilan untuk negaranya apabila Lions of Teranga menentang Three Lions.

“Kami [England] tidak akan leka menentang Senegal — ia bukan perlawanan yang mudah tetapi ia lebih baik daripada berdepan Belanda yang akan berlaku jika kami menduduki tempat kedua,” tambah Wilshere.

“Mereka mempunyai banyak pengalaman Premier League tetapi jika kami melakukannya dengan betul kami akan menguasai penguasaan bola dan menyebabkan mereka menghadapi banyak masalah.

“Ia akan menjadi menarik untuk melihat jika mereka keluar dan menekan kami kerana mereka pasti mempunyai kaki untuk melakukannya.”

Share Post:

Related Posts