by Azhan Mohi in
Premier League

Jack Wilshere berharap pemecah rekod Arsenal, Ethan Nwaneri akan kekal di kelab itu di tengah-tengah laporan yang mengaitkannya dengan perpindahan ke saingan London, Chelsea.

Nwaneri, 16, adalah sasaran perpindahan untuk kedua-dua Chelsea dan Manchester City, walaupun The Gunners berminat untuk mengekalkan pemain tengah remaja itu.

Dia menjadi pemain termuda dalam sejarah Premier League pada September, masuk sebagai pemain gantian dalam kemenangan Arsenal ke atas Brentford berusia 15 tahun dan 181 hari.

Walaupun tidak muncul untuk pasukan utama sejak itu, Nwaneri telah mempamerkan aksi cemerlang dalam Liga U18, mencatatkan tiga bantuan dan dua gol dalam sembilan penampilan.

Dalam Piala Belia FA, Nwaneri telah menjaringkan dua gol dalam tiga perlawanan manakala untuk England U17 dia mempunyai tujuh gol dalam 12 penampilan.

Penampilannya yang mengagumkan telah menarik perhatian Chelsea dan City, yang ingin menggodanya dalam perpindahan dari utara London.

Pemain muda tidak boleh menandatangani kontrak profesional sehingga mereka berumur 17 tahun, tetapi boleh bersetuju dengan syarat biasiswa pada usia semasa Nwaneri 16 tahun.

The Gunners berharap mereka dapat menyetujui perjanjian dengan remaja itu – yang baru berusia 16 tahun – tetapi Chelsea dan City bersedia untuk menerkam jika mereka tidak dapat melakukannya.

Chelsea bersetuju dengan perjanjian £20 juta untuk menandatangani Kendry Paez yang berusia 15 tahun pada hari Ahad dan berminat untuk membawa lebih ramai pemain muda ketika mereka merancang untuk masa depan.

Bekas pemain tengah Arsenal, Wilshere, kini bos The Gunners U18, berharap pemainnya, Nwaneri akan menolak minat The Blues – dan juga City – dan kekal di Emirates.

“Kami semua berharap dia kekal kerana dia seorang bakat yang luar biasa,” kata Wilshere.

“Sebagai jurulatih, kami tidak terlibat dan kami tidak bercakap mengenainya. Saya fikir kita perlu menjelaskan dengan jelas bahawa kita tidak bercakap tentang itu.

“Bukan apa-apa. Tugas kami ialah membangunkan Ethan untuk membantunya apabila dia pergi bersama pasukan utama.”

Share Post:

Related Posts