by Azhan Mohi in
Premier League

Bek sayap Tottenham, Ivan Perisic berkata ia adalah ‘jelas’ Arsenal tidak akan menamatkan saingan di empat teratas Liga musim lalu selepas mereka dibelasah Spurs.

Pasukan Mikel Arteta tewas 3-0 di Stadium Tottenham Hotspur hasil dua gol daripada Harry Kane sebelum Son Heung-min menambah gol ketiga pada separuh masa kedua.

Walaupun tewas dalam derby London utara itu pada 12 Mei, Arsenal kekal satu tempat di atas Tottenham di tempat keempat dengan satu mata dengan dua perlawanan berbaki.

Tetapi The Gunners terus tewas kepada Newcastle empat hari kemudian dan walaupun menang ke atas Everton pada hari terakhir, ia tidak mencukupi kerana Spurs meneruskan langkah mereka dengan kemenangan ke atas Burnley dan Norwich, menyaksikan Arsenal menduduki tempat kelima.

Perisic berpindah ke Tottenham pada musim panas ini dan mendedahkan bahawa dia mempunyai hubungan pertamanya dengan bos Antonio Conte pada Mac, dengan perbualan kedua mereka datang selepas derby London utara apabila ia ‘jelas’ Spurs akan menewaskan Arsenal ke tempat keempat.

“Saya rasa hubungan pertama kami adalah pada bulan Mac,” Perisic memberitahu Sky Sports. “Dan yang kedua ialah apabila saya fikir mereka menang menentang Arsenal, dan jelas sekali mungkin mereka akan layak ke Liga Juara-Juara.

“Saya sentiasa mahu bermain dalam Liga Juara-Juara dan hasrat saya juga adalah untuk cuba datang ke Premier League.

“Apabila mereka mencapai Liga Juara-Juara, kami bercakap dan perjanjian itu dilakukan dalam dua hari, dan ia lebih mudah.”

Tottenham mempamerkan aksi mengagumkan di bawah Conte musim lalu dan selepas jendela perpindahan yang kukuh ramai yang memberi harapan kepada mereka untuk mencabar kejuaraan Liga, termasuk Gary Neville.

Richarlison, Yves Bissouma, Djed Spence dan Fraser Forster semuanya telah menyertai Perisic untuk menyertai kelab musim panas ini manakala Clement Lenglet telah tiba secara pinjaman dari Barcelona.

Share Post:

Related Posts