by Azhan Mohi in
FA Cup

Pemain Arsenal telah memakai kit serba putih dalam perlawanan pusingan ketiga Piala FA menentang Oxford United pada Isnin malam.

Pendahulu Premier League itu telah meninggalkan warna merah ikonik baju rumah mereka buat sementara waktu, dan hitam dan merah jambu daripada kit alternatif mereka, memihak kepada penampilan serba putih.

Tetapi apakah alasan di sebalik kebangkitan terang di Stadium Kassam?

Berikut ialah semua yang anda perlu tahu tentang penampilan Arsenal yang berbeza pada petang ini.

Mengapa pemain Arsenal memakai kit serba putih menentang Oxford United? Arsenal memakai kit putih untuk menyokong kempen jenayah anti-pisau No More Red.

The Red merujuk kepada darah jenayah pisau, dengan penyingkiran sepenuhnya warna sebagai isyarat simbolik kepada mangsa jenayah tersebut.

Kempen ini adalah perkongsian antara Arsenal dan Adidas yang meningkatkan kesedaran tentang jenayah pisau dan menggalakkan masyarakat menjauhkan golongan muda daripada keganasan.

No More Red juga bertujuan untuk mewujudkan ruang selamat untuk orang ramai bermain bola sepak, serta meraikan individu yang telah memberi kesan positif dalam komuniti setempat.

Antara Januari 2022 dan November 2022, terdapat 1,502 kesalahan menggunakan pisau direkodkan di London, peningkatan berbanding tempoh yang sama pada 2021.

Pengurus Mikel Arteta berkata: “Ia bagus. Saya rasa sokongan yang diberikan kelab kepada masyarakat dan sebaliknya, dan hakikat bahawa kami sentiasa melakukan perkara seperti ini adalah sangat penting.

“Ia membantu memastikan ramai orang – terutamanya golongan muda – selamat dalam komuniti kami.”

The Gunners juga memakai kit serba putih dalam kekalahan pusingan ketiga Piala FA musim lalu kepada Nottingham Forest, untuk menandakan pelancaran kempen No More Red pada 2022.

Skuad Wanita Arsenal akan memakai kit latihan pra-perlawanan No More Red dan jaket lagu kebangsaan dalam perlawanan WSL mereka dengan Chelsea pada hari Ahad, 15 Januari.

Share Post:

Related Posts