by Azhan Mohi in
Premier League

Callum Hudson-Odoi berkata dia ‘berbesar hati’ untuk menyertai Bayer Leverkusen dan telah mendedahkan rakan sepasukan Blues, Kai Havertz menggalakkannya membuat perpindahan pinjaman daripada Chelsea.

Penyerang England, Hudson-Odoi, yang tidak beraksi untuk Chelsea musim ini, telah dipinjamkan ke Leverkusen untuk baki kempen.

Pemain berusia 21 tahun itu membuat 15 penampilan Liga musim lalu tetapi sebahagian besarnya bergelut sejak dilanda kecederaan Achilles pada 2019, sejurus selepas dia menandatangani perjanjian lima tahun di Stamford Bridge.

Hudson-Odoi menyertai pasukan Bayer Leverkusen yang menduduki tempat ketiga dalam carta Bundesliga Jerman dan akan bersaing dalam Liga Juara-Juara musim ini.

“Saya pasti teruja. Saya rasa ia satu pengalaman baharu untuk saya – saya tidak pernah ke tempat lain selain Chelsea,” Hudson-Odoi memberitahu laman web kelab itu.

“Jadi datang ke sini, saya gembira berada di sini dan saya tidak sabar untuk bermula dengan pemain, pergi dan semoga berjaya.

“Projek itu [menarik]. Saya berkata kepada keluarga bahawa saya mahu pergi ke sana dan memastikan saya bermain bola sepak dan mendapat peluang untuk bermain di hadapan peminat yang hebat. Sangat besar untuk saya datang ke sini.”

Selepas Bayer Leverkusen menyatakan minat untuk mendapatkan Hudson-Odoi, pemain itu bercakap dengan rakan sepasukan Chelsea, Havertz yang menghabiskan sedekad di kelab Jerman itu sebelum berpindah ke London barat dengan £70 juta pada musim panas lalu.

“Dia [Havertz] memberitahu saya ia menakjubkan, jelas sekali, bahawa semua orang di sekelilingnya yang dia bersama selama bertahun-tahun sangat mengagumkan untuknya,” tambah Hudson-Odoi.

“Dia menikmati setiap detiknya dan dia berkata anda akan menyukainya di sana – hanya pergi, lakukan anda dan yakin dan semuanya akan berjalan lancar.”

Pengarah sukan Bayer Leverkusen, Simon Rolfes juga telah membincangkan perpindahan kelab untuk Hudson-Odoi, dengan berkata: “Kami telah menandatangani pemain sayap yang pantas dan penetratif, Callum Hudson-Odoi.

“Dia mempunyai segala-galanya untuk dapat membantu kami dengan segera. Callum telah bermain lebih 100 perlawanan untuk Chelsea dan membuktikan dirinya dalam Premier League serta Liga Juara-Juara.

“Ini akan memberikan permainan serangan kami satu lagi komponen istimewa. Kami sangat gembira perpindahan ini telah berlalu.”

Share Post:

Related Posts