by Azhan Mohi in
Premier League

Emile Heskey mengakui dia suka bekas kelabnya Liverpool untuk menandatangani bintang Arsenal, Gabriel Martinelli.

Penyerang Brazil, Martinelli telah menjadi salah seorang pemain Arsenal paling berpengaruh musim ini, menjaringkan empat gol dan membuat dua bantuan untuk membantu The Gunners naik ke puncak Liga.

Pemain berusia 21 tahun itu membintangi kemenangan 3-2 Arsenal ke atas Liverpool minggu lalu, menjaringkan gol pembukaan dalam masa 60 saat dan kemudian memberikan bantuan untuk gol Bukayo Saka pada hujung separuh masa.

Heskey kagum dengan persembahan Martinelli musim ini dan berkata Liverpool harus ‘pasti’ melihat untuk mendapatkan pemain antarabangsa Brazil itu.

Liverpool telah membuat permulaan yang buruk untuk musim ini – hanya memenangi empat daripada sepuluh perlawanan liga mereka untuk melonjak ke tangga ke-10 dalam Liga – dan kehilangan Sadio Mane, yang meninggalkan Anfield untuk menyertai Bayern Munich pada musim panas lalu.

Heskey memberitahu Ladbrokes: “Saya tidak dapat melihat Arsenal melepaskan Gabriel Martinelli dalam masa terdekat, tetapi dia pasti akan menjadi seseorang yang saya akan lihat jika saya Liverpool.

“Jika anda melihat keagresifan dalam permainannya, dan cara dia bermain setakat musim ini, tidak ramai di luar sana dengan kemampuannya.

“Dia naik turun padang, tanpa henti, selama 90 minit. Dia mempunyai keupayaan untuk berlari ke arah pemain, menarik mereka masuk dan keluar dari posisi.

“Dia yakin dan selesa menguasai bola hingga ke tahap di mana, sebagai pemain pertahanan, anda tidak pasti sama ada dia akan melakukan rembatan, hantaran silang atau membawa anda ke atas.

“Dia seorang pemain yang hebat, dan seseorang yang semua orang suka bermain dan tidak suka bermain menentangnya. Dia tidak memberi anda masa apa-apa.

“Ada saat dalam permainan pada hari Ahad di mana Joel Matip menangani bola di udara, ia kelihatan seperti dia mempunyai kawalan sepenuhnya, dan kemudian entah dari mana Martinelli masuk, menutupnya dan mengambil bola darinya.

“Dia menghalang tubuhnya, dan dia seorang pemain yang kuat hari ini, jadi apabila dia berada dalam kedudukan itu, dia sukar untuk ditewaskan. Itu adalah daripada sesuatu yang bukan bola 50:50; ia lebih kepada bola 70:30 memihak kepada Matip.

“Pemain seperti itu, anda sentiasa mahukan dalam pasukan anda.”

Share Post:

Related Posts