by Azhan Mohi in
Premier League

Harry Maguire berkata peranannya di Manchester United bukanlah yang dia mahu biasakan, selepas kembali ke kesebelasan utama pada malam Sabtu menentang Reading.

Bek tengah itu bermula dalam kemenangan 3-1 Red Devils ke atas Royals pada pusingan keempat Piala FA di Old Trafford, dengan Casemiro menjaringkan dua gol dan Fred menjaringkan gol ketiga.

Ia bukanlah malam yang membebankan untuk Maguire di bahagian belakang, terutamanya apabila penyerang Reading, Andy Carroll dibuang padang pada separuh masa kedua, walaupun pasukan Kejuaraan itu mendapat gol saguhati lewat.

Pemain antarabangsa England itu mengakui terdapat banyak persaingan untuk mendapatkan tempat di bahagian tengah pertahanan, dengan Raphael Varane, Lisandro Martinez dan Victor Lindelof kesemuanya dalam skuad, tetapi dia berkata dia tidak mahu menerima peranan sebagai ‘back up’ kepada mana-mana pemain tersebut.

“Saya seorang pemain, berusia 29 tahun, dan saya belum pernah berada dalam posisi ini dalam kerjaya saya jadi ia adalah posisi yang saya tidak mahu biasakan, tetapi ia adalah sebahagian daripada bidang bola sepak,”kata bekas pemain Leicester itu.

“Saya bekerja keras setiap hari, saya mendesak, saya berlatih dengan baik, dan apabila peluang saya tiba, saya perlu mengambilnya.

“Kami tahu di kelab ini kami memerlukan persaingan untuk mendapatkan tempat, kami mempunyai beberapa bek tengah terbaik di kelab ini jadi saya fikir kami semua berada dalam keadaan baik dari sekarang hingga akhir musim.”

Mengenai persembahannya sendiri, Maguire berkata: “Saya rasa seperti saya telah menjaga diri sendiri – saya rasa sudah dua setengah minggu sejak permulaan terakhir saya – jadi saya telah bekerja keras dalam latihan.

“Pemain yang telah bermain telah bermain dengan baik jadi apabila saya mendapat peluang saya perlu mengambilnya dan memastikan kami menang. Seronok berada di luar sana membantu pemain dan saya bersedia apabila peluang saya tiba.”

Sebelum perlawanan, Erik ten Hag memuji bagaimana Maguire telah berlatih ketika dia mendesak untuk kembali ke pasukan utama, tidak bermula sejak kemenangan Piala Liga ke atas Charlton pada 10 Januari.

“Dia berlatih dengan sangat baik, dia berlatih dengan sangat dominan dan itulah yang saya mahu lihat daripada dia sebagai seorang pemimpin seperti dia, dia adalah kapten, jadi saya mempunyai jangkaan besar terhadapnya hari ini,” kata pengurus Belanda itu.

“Ia bukan hanya mengenai Harry, semua orang perlu memenuhi jangkaan itu. Kami mahu mencapai musim ini jadi kami memerlukan skuad, jadi setiap pemain perlu memberikan semua yang mereka ada.”

Share Post:

Related Posts