by klasikko in
Premier League

Erling Braut Haaland telah beraksi di Premier League.

Penambahan yang menggerunkan kepada pasukan Manchester City yang sudah memenangi empat daripada lima kejuaraan liga terakhir.

Haaland mengambil masa setengah jam untuk menunjukkan kehebatannya menentang West Ham United semalam.

Beberapa detik mengecewakan semasa kekalahan Perisai Komuniti kepada Liverpool menyebabkan beberapa peminat menyangka bahawa Haaland akan gagal di England.

Tetapi wajar untuk mengatakan bahawa sentimen itu telah dijauhkan buat masa ini.

Pemain berusia 22 tahun itu meneruskan rekod menakjubkan dengan menjaringkan gol dalam pelbagai penampilan sulung dengan kelab yang berbeza.

Bekas penyerang Borussia Dortmund itu menjadi pemain sulung Premier League kedua yang memenangi sepakan penalti dan kemudian menjaringkan gol selepas Alexandre Pato untuk Chelsea pada 2016 di Stadium London.

Haaland meluru masuk ke dalam kotak penalti sebelum dijatuhkan oleh Alphonse Areola, dengan sewajarnya mendapatkan sepakan penalti.

Bintang Norway itu memberikan peminat merasakan apa yang akan datang musim ini dengan gol kedua yang menakjubkan.

Seperti yang telah lama ditakuti oleh ramai peminat saingan, Haaland menyempurnakan hantaran dari Kevin De Bruyne dengan berlari ke arah bola sebelum melepasi Areola dalam situasi satu lawan satu.

Tiada siapa yang akan terkejut jika Haaland menjaringkan hatrik memandangkan dia seorang penyerang yang sangat merbahaya dan dijangka memenangi Ballon d’Or suatu hari nanti.

Tetapi Pep Guardiola berhak memberikannya sedikit nafas, bermain selamat dan menggantikan Haaland dengan Julian Alvarez untuk memastikan dia cergas dan segar.

Hal itu menyebabkan Haaland ditanya mengenai peluang terlepas menjaringkan hatrik sebagai sebahagian daripada temu bual selepas perlawanan dengan Sky Sports.

Bintang baru City itu bercakap berhadapan mikrofon dengan secara tidak sengaja menyumpah seranah, kemudian dia mencarut lagi sambil meminta maaf.

Daripada soalan yang ditanya, Haaland nampaknya tidak tahu bahawa dia telah meluahkan kata-kata terlanjur dan mengulangi bahasa yang sama dengan lucu.

Share Post:

Related Posts