by klasikko in
Premier League Serie A

Kepulangan Romelu Lukaku ke Chelsea adalah salah satu perpindahan terburuk yang tercatat dalam sejarah Premier League.

Penyerang Belgium itu pada asalnya ditandatangani dari Anderlecht ke London pada 2011.

Tetapi selepas gagal untuk menembusi skuad utama pasukan itu, Lukaku dipinjamkan ke West Brom dan kemudiannya Everton.

Di situlah dia menandatangani perjanjian tetap pada 2014, Lukaku menghabiskan tiga tahun bersama Toffees sebelum memperoleh perpindahan besar-besaran ke Manchester United.

Walaupun menjadi pemain kedua termahal dalam sejarah kelab, Lukaku hanya berjaya menjaringkan 42 gol dalam 96 penampilan untuk semua pertandingan.

Tidak mampu menampung Lukaku, bekas bos Ole Gunnar Solskjaer membenarkan pemergiannya ke Inter Milan.

Ketika berada di Itali, pemain berusia 29 tahun itu menunjukkan taringnya yang sebenar.

Membantu Nerazzurri merangkul kejuaraan Serie A ke-19 pada musim keduanya, pemain Belgium itu dengan pantas membuka semula mata kelab EPL.

Menjaringkan 64 gol dan memberikan 17 bantuan, prestasi Lukaku di bawah bekas pengurus Inter Milan iaitu Antonio Conte benar-benar luar biasa.

Lukaku membuat keputusan gila dengan meninggalkan San Siro pada penghujung musim 2020-21 dan bekerjasama dengan Daniel Levy di Tottenham Hotspur.

Dia sangat tertarik dengan tawarannya, tetapi memilih untuk menyertai semula bekas kelabnya di seberang London dalam perjanjian bernilai £102 juta yang mengejutkan.

Menariknya, walaupun Lukaku dan Conte kini bekerja untuk kelab saingan, pemain nombor sembilan Chelsea itu masih merasakan kesetiaan yang luar biasa terhadap bos lamanya.

Imbas kembali peristiwa yang terjadi sebelum ini, wartawan Goal Nizaar Kinsella menceritakan:

“Seseorang memberitahu saya bahawa Romelu Lukaku sedang berbual dengan Thomas Tuchel [semasa] menonton perlawanan Spurs.

“Thomas Tuchel berkata ‘ayah kamu di situ’ merujuk kepada Antonio Conte.

“Walaupun ia hanyalah gurauan, tetapi Romelu Lukaku tidak menerimanya.”

Walaupun kita tidak tahu sejauh mana kesahihan khabar angin tersebut terhadap kelab dan keputusan pemain itu untuk kembali ke Itali.

Namun kesimpulannya bahawa perpindahan semula Lukaku ke Inter Milan baru-baru ini adalah yang terbaik untuk semua pihak.

Share Post:

Related Posts