by Azhan Mohi in
FA Cup

Pep Guardiola telah membayangkan bahawa kecederaan yang dialami John Stones semasa kemenangan Manchester City dalam Piala FA ke atas Arsenal adalah disebabkan oleh dirinya sendiri.

The Citizens menewaskan Gunners 1-0 di Etihad malam Jumaat, hasil jaringan Nathan Ake pada separuh masa kedua.

Ia merupakan satu kemenangan besar bagi City yang mampu mengatasi saingan kejuaraan Liga mereka dalam perlawanan pertama daripada tiga pertemuan antara kedua-dua pasukan musim ini.

Bagaimanapun ia memerlukan kos, dengan Stones terpaksa dikeluarkan sejurus sebelum separuh masa kerana kecederaan hamstring, dengan Aymeric Laporte menggantikannya.

Walaupun Guardiola berkata dia tidak tahu betapa seriusnya kecederaan bek tengah itu, seseorang boleh menjangkakan pemain berusia 28 tahun itu sekurang-kurangnya tidak dapat bermain untuk beberapa perlawanan akan datang.

Ini bermakna dia boleh terlepas lawatan penting liga ke Tottenham dan Arsenal, ketika City ingin merapatkan jurang lima mata dengan pasukan Mikel Arteta.

Bagaimanapun, Guardiola juga kelihatan menyasarkan Stones berhubung kecederaan itu, seolah-olah mendakwa pemain itu tidak cukup cergas untuk memulakan permainan.

“Hari ini dia tidak bersedia, saya melihatnya pada minit pertama,” kata pengurus itu.

“Mungkin dia letih, saya tidak tahu, tetapi dia tidak bersedia dan itulah sebabnya apabila ini berlaku anda akan cedera.”

Syukur untuk Guardiola, skuad Citynya sebahagian besarnya masih bebas daripada kecederaan dengan Stones hanya diketepikan bersama rakan sepasukan England, Phil Foden, yang kekal diketepikan kerana kecederaan kaki.

City kini mara ke pusingan kelima Piala FA dengan keputusan seri akan berlangsung pada malam Isnin, dengan perlawanan akan dimainkan pada 1 Mac.

Share Post:

Related Posts